Cvijet koji se isplati imati u vrtu: Raste kao ‘lud’ i cvjeta u predivnim bojama

Piše: L. K. P.

 

Prelijepe dalije s dobrim su razlogom postale hit na društvenim mrežama, na kojima su slavljene kao jedno od najljepšeg cvijeća kojima možete ukrasiti svoj vrt. Održive, lake za uzgoj i u predivnim bojama – imaju sve potrebno da biste ih i vi odabrali za ukras u svojoj okućnici.

Uz to su i trajnice, što znači da ćete u njima uživati iz godine u godinu, a lako ih možete i rasaditi te bez dodatnih ulaganja njihovu ljepotu širiti vrtom.

Za početak, važno je odabrati idealno mjesto za sadnju. Dalije vole sunčana mjesta s djelomičnom sjenom pa izbjegavajte sadnju na području vrta koje je većinom u hladu ili ih, pak, tokom cijelog ljeta ostavlja izložene ‘opakim’ sunčevim zrakama.

Vole dobro drenirano tlo i zemlju bogatu hranjivim tvarima. Najčešće se sade u proljeće, no niti sada nije prekasno da njima obogatite okućnicu. No, požurite, jer bi njihova sadnja u doba najvećih ljetnih vrućina ipak mogla biti preriskantna.

Dalije cvatu od ranog proljeća do kasne jeseni, a kako biste dobili maksimum od njihove raskoši, ljeti ih štitite od vrućine mrežama za zasjenjivanje (ako su previše izložene direktnom suncu).

Kada je riječ o zalijevanju, oko njih ćete imati nešto više posla jer im je potrebno obilje vode – posebno pri vrućinama. Pobrinite se da je tlo stalno vlažno, ali ne previše mokro, kako biste prevenirali truljenje gomolja.

 

S obzirom na to da postoji preko 42 različite vrste dalija, i preko 57 hiljada registriranih sorti, malo je reći da je izbor zaista velik te da će svatko pronaći veličinu, oblik i boju cvijeta prema vlastitom ukusu.

Ako ste neodlučni koje odabrati i odakle uopće krenuti, dobar početak je neka (ili sve!) od tri najpopularnije vrste: Rosella, Eveline i Wizard of Oz.

Kako biste u prelijepim dalijama uživali iz godine u godinu, i to bez novih ulaganja, koristite se trikom iskusnih vrtlara koji u brojnim videima na društvenim mrežama pokazuju kako ih razmnožiti.

‘Iz jednog gomolja dalije dobit će od 15 do čak 100 cvjetova. Iduće sezone iskopajte gomolje, razdvojite ih i posadite ih duž vrta. Svake godine računajte na njihovo daljnje širenje’, za TikTok profil the_farm_bariskusna pojasnila je iskusna vrtlarica.

izvor:tportal

Pročitajte još