Ako se jako znojite: Korisni savjeti kako održavati higijenu ljeti

Piše: L. K. P.

Dolaskom velikih vrućina normalna je tjelesna reakcija znojenje, no nije se lako s tim nositi i ne osjećamo se najugodnije znojni. Evo par savjeta kako to kontrolirati

  1. Redovno se tuširajte

Tuširanjem uklanjate mrtve stanice kože, prljavštinu, ali i znoj. Usput se rashladite i automatski se malo manje znojite. Dobro je tuširati se i ujutro ako ste se uznojili preko noći i navečer prije spavanja.

  1. Pijte dovoljno tekućine

Morate nadoknaditi vodu koju gubite znojenjem. Učestala hidratacija pomaže kod znojenja jer rashlađuje tijelo i tako smanjuje znojenje.

  1. Redovno vježbajte

Usprkos mišljenju da treniranje potiče znojenje, ono ustvari pomaže u regulaciji znojenja i smanjuje pojavu neugodnih mirisa. Otuširajte se nakon treninga u mlakoj vodi i osjećat ćete se puno bolje.

  1. Nosite laganu i prozračnu odjeću

Ljeti nije dobro biti stalno u pripijenoj odjeći. Koža vam ne može disati i znoj se upija u materijal pa ste mokri tijekom dana. U široj odjeći zrak prolazi do kože i hladi vas. Nosite svjetliju odjeću koja ne privlači sunčeve zrake.

  1. Koristite sprej za lice i tijelo

Sprejanje termalne vode ili hidratantne maglice hidrira i njeguje vašu kožu, pomaže kod jakog znojenja, ali i pomaže kod akni i prištića koji nastaju od sebuma uzrokovanog znojem i prljavštinom.

  1. Nemojte jesi ljutu hranu i piti previše kafe

Ljutina će uzrokovati zagrijavanje tijela, a kofein također nije preporučljiv jer stimulira nadbubrežne žlijezde, uzrokujući znojenje stopala, dlanova i ispod pazuha. Manji, češći obroci mogu vas ohladiti, jer tijelo stvara toplinu za razgradnju hrane, prenosi HindustanTimes.

Pročitajte još