Svi se pitaju kako Kate Middleton nije izgubila kosu od hemoterapija? Konačno stigao odgovor koji sve zanima

Piše: L. B.

Fotografije su preplavile društvene mreže, ali mnogi obožavatelji kraljevske porodice i dalje postavljaju isto pitanje – kako je moguće da nije izgubila kosu, a liječenje je započela krajem februara?

Kate Middleton je već četiri meseca na hemoterapiji. Međutim, prema nekim medicinskim stručnjacima, ne izazivaju svi tretmani hemoterapije gubitak kose. Dok je poznato da neki lijekovi izazivaju značajno stanjivanje ili čak gubitak kose, drugi imaju manje ozbiljne neželjene efekte.

 – Ne izazivaju sve vrste hemoterapije gubitak kose. Samo određene vrste dovode do gubitka kose, jer djeluju na ćelije koje se brzo množe –  rekla je medicinska sestra u Cancer Research UK, prenosi Miror.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azra Magazin (@azramagazin)

Medicinska sestra je objasnila i da mogu da budu zahvaćene ne samo dlake na glavi, već i dlake po cijelom telu. Tako neki ljudi mogu da gube kosu, drugi obrve ili dlake na rukama.

– U nekim slučajevima, međutim, hemoterapija ne izaziva gubitak kose, već prorjeđivanje, ali to je privremeno. Kada se tretman prekine, kosa počinje da se oporavlja. Pošto detalji o preventivnoj hemoterapiji kojoj je bila podvrgnuta princeza nisu objavljeni, moguće je da lijekovi koje je uzimala nisu bili dovoljno jaki da izazovu gubitak kose – objasnila je.

Hemoterapija može da ima i druge neželjene efekte kao što su umor, mučnina, povećan rizik od infekcije, anemija, modrice i krvarenje, gubitak apetita, promjene kože i noktiju, problemi sa pamćenjem i koncentracijom, spavanjem, plodnošću, kao i dijareja i zatvor.

Pročitajte još