Od Brucea Willisa ostala je samo sjenka, za njegovu dijagnozu nema lijeka, a bolest nije zaobišla ni kćerku

Piše: L. B.

Dok se omiljeni holivudski glumac bori sa demencijom, zbog koje je od njega ostala samo sjenka budući da za njegovu dijagnozu nema lijeka, kćerka Brucea Willisa prihvatila je svoju bolest.

Tulula se, naime, bori sa poremećajem poznatim kao dermatolomanija koje je uzrokovano kompulzivnim kidanjem kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tallulah (@buuski)

– Kopanje kože se dešava! Izlječenje je moguće. Ono ne podrazumijeva čistu kožu i ne znači da nametljive misli prestaju da napadaju i ne znači da se napad neće ponoviti.

To su male pobjede – napisala je ona ispod fotografije.

Ovu dijagnozu Talulu dobila je 2021. godine, ali se hrabro uhvatila u koštac sa njom i poručila fanovima da je zadovoljna napretkom koji je ostvarila kada je njega kože u pitanju.

Šta je dermatolomanija i kako se liječi?

Inače, dermatolomanija je poremećaj koji spada u grupu poremećaja nagona i navika, a odnosi se na opsesivno kopanje i stiskanje kože.

Osobe koje pate od ovog stanja mogu to da rade po licu ili bilo kojem drugom tijelu gdje uoče akne, madeže ili jednostavno na potpuno zdravoj koži.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by tallulah (@buuski)

Uglavnom to rade uz pomoć pinceta, zuba, makaza ili nekih drugih mehaničkih predmeta. Ljuštenju kože prethodi emocionalni naboj, bijes ili neki stres i ovaj poremećaj se često povezuje sa opsesivno – kompulsivnim.

Liječi se bihevioralnom terapijom u kombinaciji sa farmakološkim tretmanom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

Pročitajte još