Ljetni ručak jednostavno mora biti lagan i brzo gotov, ali istovremeno hranjiv i pun svih neophodnih hranjivih tvari. Rerna ili šporet nam se ne pali, ali nešto fino nam se svejedno jede pa su ukusne salate često na meniju.
Bez mesa i uz puno pravilno odabranog povrća može se složiti super brzi ručak koji ne zahtijeva nikakvo dodatno pregrijavanje uz pećnicu, a pružit će nam sve potrebno – baš kao što se i očekuje od laganih ljetnih jela.
Slanutak je mahunarka puna proteina, a ujedno i čuva srce i snižava kolesterol pa je u paru s avokadom koji obiluje zdravim mastima prava kombinacija koja će odlično zasititi, a sve još dodatno podiže osvježavajuće povrće koje dodajemo u ovu baš ukusnu salatu od slanutka i avokada.
Vremena će vam trebati stvarno malo, tek za sjeckanje, a rezultat će biti jako fino i lagano ljetno jelo.
Sastojci
limenka slanutka
jedan veći krastavac
2 avokada srednje veličine
3 šoljice (od 2 dcl) cherry paradajza
pola crvenog luka
pola šoljice zelenih maslina (po želji)
nalo svježeg peršuna ili kopra
Za preljev
¼ šoljice maslinovog ulja
1 kašikica senfa
½ kašikice sušenog origana
½ kašikice sušenog bosiljka
2 kašikice svježeg soka od limuna
2 ašike jabučnog ili vinskog octa
so i biber po ukusu
Priprema
Pripremite i nasjeckajte sve povrće, ocijedite slanutak i očistite avokado.
U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za salatu: avokado narezan na kockice, paradajz narezanu na kockice, začinsko bilje, masline ako stavljate, krastavac narezan na kockice, narezani crveni luk, ocijeđeni slanutak i sjeckani kopar ili peršin
U srednjoj zdjeli pomiješajte sastojke za preljev.
Preljev preliti preko salate, promiješajte da se dobro sjedini i poslužite. Možete ju jesti samostalno ili uz kruh ili krekere po želji.