Osvježavajuća, a tako fina i bez mesa: Ova ljetna salata gotova je začas

Piše: L. K. P.

Ljetni ručak jednostavno mora biti lagan i brzo gotov, ali istovremeno hranjiv i pun svih neophodnih hranjivih tvari. Rerna ili šporet nam se ne pali, ali nešto fino nam se svejedno jede pa su ukusne salate često na meniju.

Bez mesa i uz puno pravilno odabranog povrća može se složiti super brzi ručak koji ne zahtijeva nikakvo dodatno pregrijavanje uz pećnicu, a pružit će nam sve potrebno – baš kao što se i očekuje od laganih ljetnih jela.

Slanutak je mahunarka puna proteina, a ujedno i čuva srce i snižava kolesterol pa je u paru s avokadom koji obiluje zdravim mastima prava kombinacija koja će odlično zasititi, a sve još dodatno podiže osvježavajuće povrće koje dodajemo u ovu baš ukusnu salatu od slanutka i avokada.

Vremena će vam trebati stvarno malo, tek za sjeckanje, a rezultat će biti jako fino i lagano ljetno jelo.

Sastojci

limenka slanutka

jedan veći krastavac

2 avokada srednje veličine

3 šoljice (od 2 dcl) cherry paradajza

pola crvenog luka

pola šoljice zelenih maslina (po želji)

nalo svježeg peršuna ili kopra

 

Za preljev

¼ šoljice maslinovog ulja

1 kašikica senfa

½ kašikice sušenog origana

½ kašikice sušenog bosiljka

2 kašikice svježeg soka od limuna

2 ašike jabučnog ili vinskog octa

so i biber po ukusu

Priprema

Pripremite i nasjeckajte sve povrće, ocijedite slanutak i očistite avokado.

U velikoj zdjeli pomiješajte sastojke za salatu: avokado narezan na kockice, paradajz narezanu na kockice, začinsko bilje, masline ako stavljate, krastavac narezan na kockice, narezani crveni luk, ocijeđeni slanutak i sjeckani kopar ili peršin

U srednjoj zdjeli pomiješajte sastojke za preljev.

Preljev preliti preko salate, promiješajte da se dobro sjedini i poslužite. Možete ju jesti samostalno ili uz kruh ili krekere po želji.

Pročitajte još