Ako na zalihama imate prošlogodišnji sirup od zove, iskoristite ga za desert koji će ljubiteljima zove izazvat zazubice. U pitanju je fini sladoled koji možete pripremati i bez aparata za sladoled, a ako ga pak imate možete si dodatno olakšati pripremu.
SASTOJCI:
2 žumanjka
40 g šećera u prahu
200 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
100 ml sirupa od bazge
2 velike kašike limunova soka
PRIPREMA:
Miksajte žumanjke i šećer dok smjesa iz jarkožute ne postane blijeda. Mlijeko ulijte u zdjelu i zagrijte do vrenja na laganoj vatri. Lagano malo po malo ulijevajte mlijeko u žumanjke konstantno miješajući. Zatim vratite na vatru i kuhajte kremu 10 minuta.
Nakon kuhanja prebacite je u novu posudu i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad je krema ohlađena, mikserom istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag i potom u njega dodajte sirup od bazge pomiješan sa sokom od limuna. Lagao promiješajte dok se sirup i šlag ne sjedine u kompaktnu smjesu koju potom ulijte u ohlađenu kremu od žumanjaka i mlijeka.
Ako imate aparat za pripremu sladoleda, u ovom trenutku ulijte u njega pripremljenu smjesu i dalje postupajte po uputama proizvođača aprata.
Ako nemate aparat za pripremu sladoleda, smjesu prebacite u posudu primjerenu za zamrzavanje te je stavite u zamrzivač na 2 sata. Nakon toga izvadite iz zamrzivača, mikserom razradite smjesu pa je opet vratite u zamrzivač i ponovite isti postupak 2-3 puta u istom vremenskom razmaku. Naposljetku ostavite u zamrzivaču preko noći da se sladoled stisne.