Da, svima se to dogodilo: bilo da ste zaboravili da ste već posolili jelo i još jednom ga dodali ili ste nespretno istresli previše soli, rezultat je isti, no postoji rješenje za to.
Ne brinite, ipak postoje načini uz pomoću kojih ćete moći spasiti juhu, varivo, meso, prilog ili umak.
Martha Stewart ima četiri provjerene metode za spašavanje jela, a podijelila je i nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pravilno začinite hranu svaki put.
Dodajte kiseli sastojak
Ovo naravno neće smanjiti razinu natrija u jelu, ali dodavanje kiselog sastojka, poput soka limuna, sirćeta ili čak proizvoda od paradajza, može neutralizirati sol. Samo pripazite da se dobro promiješa kako bi se sjedinilo te obavezno isprobajte.
Pokušajte odabrati kiseli element koji će se dobro uklopiti u profil okusa hrane koju pripremate, a ako ste u nedoumici, koristite kiselu namirnicu neutralnog okusa poput octa od bijelog vina jer je kompatibilna s mnogo jela.
Zasladite jelo
Pokušajte dodati malo šećera da biste spriječili preslan okus. Smeđi šećer ili javorov sirup vašem će jelu dati karakterističan okus karamele, što bi moglo dobro funkcionirati.
Dodajte mliječne proizvode
Razrijedite ili povećajte količinu jela
Razrjeđivanje tekućinom ili dodavanje više povrća, tjestenine ili mesa pomoći će jelu koje je previše slano jednostavno zato što povećavate ukupnu količinu onoga što pripremate. Umjesto da samo prikrijete sol kao gore navedenim trikovima, ovo će zapravo smanjiti natrij po porciji.