Istraživanje: Koliko košta dijete?

Piše: Redakcija

 Djeca su nekada smatrana blagoslovom. Danas se smatraju luksuzom i nekom vrstom skupih igračaka. Sve košta, pa i djeca. Prema procjenama studija, za 35 godina će Bosna i Hercegovina biti država sa najstarijim udjelom stanovnika na Balkanu.

Prema demografskim procjenama stanovništvo u Bosni i Hercegovini će do 2050. biti smanjeno za 20% (oko 700 000 stanovnika manje). Novi naraštaji kojih je sve manje, neće moći podnijeti teret skrbi za osobe treće životne dobi.A novih naraštaja je sve manje. Naime, u 2015. godini u Federaciji BiH je je bilo 19. 358 živorođenih beba, a za isti taj period je bilo 21. 703 umrlih. Natalitet je u konačnici za 2015.  – 2. 345. Takav trend negativnog prirodnog priraštaja vlada već deset godina.U Republici Srpskoj je situcija još alarmantija. U BiH se rode 83 bebe na 10.000 stanovnika, pa tako naša zemlja zauzima posljednje mjesto u regiji. Broj sklopljenih brakova se svake godine smanjuje, a broj razvoda se povećava. Stručnjaci ističu da se i vrijeme stupanja u brak odgađa, pa tako sad mladoženje stupaju u brak sa oko 29 godina a nevjeste sa oko 26 godina. Ne smijemo zaboraviti ni ekonomsku situaciju stanovništva, koja najviše i utiče na rađanje, a statistika je crna.Treba se zaista usuditi roditi dijete u državi koja ima manje od 5 miliona stanovnika, a od tog broja više od pola miliona živi na granici siromaštva, i isto toliko je i nezaposlenih. Svaka druga osoba ima mirovinu oko 300 konvertibilnih maraka, svaka osma ispod 300 konvertibilnih maraka, a sada nam ostaje da izračunamo koliko današnjim roditeljima treba novca kako bi podigli jedno dijete koje treba nositi teret ovakve socijalne politike koju vodi naša država. Četverogodišnje dijete roditelje košta 550 konvertiblnih maraka mjesečno.
Ako pripadate malom dijelu bh. populacije, tj. finansijskim srećkovićima koji imaju redovna primanja, i pritom živite u gradu, a nemate rodbinske baby sitter-e i vase četverogodišnje blago trebate voditi u vrtić, ekipa Reunion magazina je za Vas izračunala koliko Vas “košta” vaše dijete.Polazeći od osnovnih stvari bez kojih ne možete ni bez vrtića, kao što su dječije gaćice I potkošulje, čarapice i trenerke, patikica i čizmica, mi smo stigli do cifre od 550 maraka. Na godišnjem nivou, minimum koji morate obezbijediti djetetu je 10 gaćica i potkošulja, malo veći broj para čarapa, osam trenerki, četiri para patika (broj se povećava svakih nekoliko mjeseci), čizmice, sandale, nekoliko džempera, jaknu zimsku i proljetnu, nekoliko šorceva i desetak majica, pape za vrtić (bar dva para godišnje) i tako dođemo do cifre od oko 700 maraka.Dalje, za državni vrtić npr. u Sarajevu, koji je jeftiniji u odnosu na private vrtiće, morate izdvojiti 160 maraka mjesečno, što godišnje iznosi 1. 840 maraka (nije 160 x 12, jer imate pravo na godišnji odmor jednom godišnje, u trajanju od 15 dana, i taj mjesec plaćate polovinu mjesečnog iznosa).U vrtićima se nude i časovi engleskog, plesa, njemačkog, likovne sekcije i ostalo, koji se održavaju jednom sedmično u iznosu od 10 maraka mjesečno, pa roditelji odaberu bar jednu aktivnost, što je dodatnih 100 maraka (u toku jula i avgusta je pauza). Zatim je tu i neki časopis koji najčešće košta 2 marke i koji odgajatelji često koriste kao sredstvo za rad sa djecom. To je još 24 marke godišnje.dijeteGodišnje za hranu se treba izdvojiti oko 3.000 maraka, ako želimo djetetu priuštiti svježe voće i povrće ili svježe cijeđene sokove od mrkve, jabuke ili narandže, med, jer su svi roditelji svjesni da je ulaganje u zdravlje djeteta nešto što je najvrijednije.Pa još ako planirate godišnji odmor od sedam dana, minimum koji ćete potrošiti na dijete (ukoliko ne idete kod rodbine koja će finansirati sve) je 200 maraka.Bilo da se odlučite da vikend mjesečno provedete na nekom izletištu ili planini, ili odlučite da dva puta mjesečno odvedete dijete u igraonicu, to će Vas na godišnjem nivou koštati dodatnih 120 maraka, pa još ako odlučite da dijete odvedete u kino samo dva puta u toku godine I taj odlazak iskoristite da ga naučite kulturi ponašanja u javnim ustanovama i istovremeno mu priuštite zabavu u trajanju od jednog sata, za to ćete izdvojiti još 20 maraka.
Djetetu naravno trebaju i kozmetička sredstva prilagođena njihovoj koži kao što su šamponi, kupke, losioni, paste za zube, deterdžent, zatim gorivo za auto (ako nemate sreću da Vam je vrtić na dohvat ruke), posteljine za popodnevni odmor u vrtiću, pa onda i neka slikovnica, kockice za razvoj motorike, bojice, papiri, biciklo, što će Vas koštati najmanje 300 maraka.
Ne smijemo ovom proračunu zaboraviti dodati i sredstva koja roditelji u toku godine izdvajaju za dodatke prehrani kao što su sirupi za jačanje imuniteta, propolis kapi ili lijekovi koje ljekari propisuju, a koji nisu na esencijalnoj listi lijekova.U ovom proračunu smo izostavili sredstva koja roditelji trebaju izdvojiti za dječiji krevet, uređenje dječije sobe, proslave rođendana i još puno detalja za koje bi roditelji izdvajaju ili bi željeli izdvajati za živo biće koje predstavlja najveću radost i vrijednost u njihovom životu.
Kada sve cifre iz ovog teksta uzmemo u obzir, pa saberemo, oduzmemo, pomnožimo i podijelimo, dobijemo nezvaničan podatak od 10.000 ljudi koji svake godine sami ili sa njihovim porodicama napuštaju ovu kvaziposttranzicijsku zemlju. U Engleskoj, prema proračunima, će finansiranje djeteta do 21. godine roditelje koštati 600 000 maraka. U Sjedinjenim Američkim Državama dijete do 18 godina roditelje košta pola miliona maraka. U Hrvatskoj za dijete do 21. godine, roditelji izdvajaju oko 300 000 maraka.

Autor: Edina Sarvan / Reunion

Pročitajte još