Tokom udarnog toplotnog ljetnog vala potražnja za osvježenjima nikada ne staje, a ima li boljeg i zdravijeg osvježenja od zdjele prepune ukusnog i sočnog sezonskog voća. Ljeto nije samo vrijeme velikih vrućina, nego je i sezona ukusnog voća koje tako dobro rashlađuje, a i puno je vitamina, minerala i hranjivih tvari.
Breskve, lubenica, dinje, maline, borovnice i ananas među najsočnijim su i najomiljenijim ljetnim voćem, a spojeni u finu voćnu salatu začinjenu posebno ukusnim i zdravim preljevom postat će jedno od vaših najdražih ljetnih osvježenja.
Naravno, kombinacija je bezbroj pa slobodno dodajte i neko drugo voće, bitno je da je šareno, svježe i puno vitamina, idealan lagani ljetni međuobrok.
Sastojci:
maline (količina po želji)
dvije do tri breskve
dvije kriške lubenice ili tri kriške dinje
ananas (količina po želji)
borovnice (količina po želji)
Za preljev:
1 do 2 čajne kašikice limunovog soka (može i sok limete)
čajna kašika meda, javorovog sirupa, agavinog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača po želji
pola čajne kašikice ribanog đumbira (po želji)
prstohvat soli
Priprema:
– Dobro operite sve voće.
– Nasjeckajte breskve, lubenicu, dinju i ananas na komade željene veličine pa ubacite u zdjelu.
– Ubacite maline i borovnice.
– U manjoj posudi dobro pomiješajte sve sastojke za preljev.
– Preljev prelijte preko voća, promiješajte i servirajte. Ako ne servirate odmah, spremite u frižider pa poslužite kasnije.
– Možete ukrasiti listićima svježeg bosiljka ili mente.
– Prijatno!