Rižini rezanci odlična su alternativa pšeničnoj tjestenini. Mogu se koristiti u različitim jelima – od hladnih salata do stir fryova.
Rižini rezanci nemaju glutena, pa se nameću kao sjajna zamjena osobama preosjetljivim na taj protein. Uz to, lako se termički obrađuju.
S obzirom da su delikatniji od pšenične tjestenine, rižini rezanci ne iziskuju kuhanje. Dovoljno ih je potopiti u vrućoj vodi i namakati otprilike pet do 10 minuta – ovisno o debljini, a potom iskoristiti u receptu.
Donosimo recept za salatu nadahnutu azijskom kuhinjom koja uključuje sirovo povrće, rižine rezance i ukusan umak na bazi sezamovog ulja, a koji s priprema u svega 10-ak minuta.
Ovo je recept koji možete prilagođavati vlastitim željama i stanju u frižideru. Upotrijebite sirovo povrće po želji poput krastavaca, kupusa, paradajza i slično. Povećajte proteinsku vrijednost salate i dodajte kuhani slanutka, tunu iz konzerve ili pak nasjeckani dimljeni tofu.
Sastojci:
100 g rižinih rezanaca
2-3 kašike umaka od soje
2 kašike meda
2 čajne kašikice tostiranog sezamovog ulja
1 mrkva
1 svježa paprika
1 mladi luk
½ limuna
svježi začini po želji
papar po želji
čili papričica po želji
sjemenke bundeve ili suncokreta po želji
Priprema:
Izvadite rižine rezance iz pakiranja, stavite ih u dublju zdjelu i prelijte vrućom vodom iz kuhala. Pustite da se rezanci namaču barem pet, a maksimalno 10 minuta u vodi. Provjerite viljuškom – znat ćete da su rezanci gotovi kada omekšaju.
Pripremite povrće za salatu: očistite mrkvu i naribajte je na tanke trakice. Na tanke trakice narežite i papriku te narežite mladi luk.
Napravite preljev za salatu: pomiješajte umak od soje, med, tostirano sezamovo ulje, sok pola limuna i malo limunove korice. Ukoliko volite začinjenu hranu dodajte i malo čili papričice ili čili praha.
Dodajte papar po želji i svježe začinsko bilje poput peršuna ili korijandera.
Kada rižini rezanci omekšaju, ocijedite ih od viška vode i isperite pod mlazom hladne vode.
Pomiješajte rižine rezance s nasjeckanim sirovim povrćem i preljevom.
Salatu poslužite sa sjemenkama po želji.
Izvor: zadovoljna.hr