Iskusne domaćice i zaljubljenici u recepte domaće radinosti već neko vrijeme dijele zanimljiv recept za sok od pomorandže. Naime, od svega 4 pomorandže možete pripremiti 9 litara soka!
I, naravno, niko ne vjeruje dok ne proba. Ono što je bitno jeste da su svi sastojci prirodni, a svi znamo šta sve sadrže kupovni napici.
Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka pomorandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena. Dakle, ovo je recept za sok pomorandže.
Za pripremu biće potrebno:
– 4 pomorandže
– 1 kg šećera
– 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
– 9 litara vode
Priprema:
Pomorandže oprati, preliti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena. Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Procijediti kroz cjediljku.
U precijeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena)
Preručiti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu! S obzirom da je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka. Ali to nije sve. Pulpu od pomorandži možete iskoristiti i skuhati ukusan džem. Preručite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuhajte 5-10 minuta. Dobićete ukusan džem od pomorandže.