Praznična euforija već počinje! Najukusnija topla čokolada posebno doprinosi tome…

Piše: A. P.

Uskoro slijedi praznični period, ali i hladniji dani. U tom periodu vlada posebna euforija, a neizostavan element je ukusna topla čokolada.

Postoji mnogo načina na koji se može pripremiti, a u natsavku donosimo recept koji se posebno izdvaja i vraća u djetinjstvo.

Sastojci

  • 2 šolje mlijeka (može biti i biljno mlijeko)
  • 2-3 kašice kakaa u prahu
  • 2-3 kašice šećera (po ukusu)
  • 50 g tamne čokolade (nasjeckane)
  • Prstohvat soli
  • Šlag (za dekoraciju)
  • Cimet ili vanila (za dodatni okus)

Priprema

U malom loncu zagrijte mlijeko na srednjoj vatri. Pazite da ne proključa. U zagrijano mlijeko dodajte kakao u prahu i šećer. Miješajte dobro dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne rastvore. Nakon što se kakao i šećer sjedine, dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i prstohvat soli. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka. Ako volite, možete dodati cimet ili vaniliju za dodatni okus. Prelijte toplu čokoladu u šolje. Ako želite, dodajte šlag na vrh kao dekoraciju. Poslužite odmah i uživajte u svojoj toploj čokoladi. Ovaj recept je jednostavan i brz, savršen za hladne dane kada želite nešto toplo i slatko.

Pročitajte još