Uskoro slijedi praznični period, ali i hladniji dani. U tom periodu vlada posebna euforija, a neizostavan element je ukusna topla čokolada.
Postoji mnogo načina na koji se može pripremiti, a u natsavku donosimo recept koji se posebno izdvaja i vraća u djetinjstvo.
Sastojci
- 2 šolje mlijeka (može biti i biljno mlijeko)
- 2-3 kašice kakaa u prahu
- 2-3 kašice šećera (po ukusu)
- 50 g tamne čokolade (nasjeckane)
- Prstohvat soli
- Šlag (za dekoraciju)
- Cimet ili vanila (za dodatni okus)
Priprema
U malom loncu zagrijte mlijeko na srednjoj vatri. Pazite da ne proključa. U zagrijano mlijeko dodajte kakao u prahu i šećer. Miješajte dobro dok se sastojci potpuno ne sjedine i ne rastvore. Nakon što se kakao i šećer sjedine, dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i prstohvat soli. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka. Ako volite, možete dodati cimet ili vaniliju za dodatni okus. Prelijte toplu čokoladu u šolje. Ako želite, dodajte šlag na vrh kao dekoraciju. Poslužite odmah i uživajte u svojoj toploj čokoladi. Ovaj recept je jednostavan i brz, savršen za hladne dane kada želite nešto toplo i slatko.