Krofne su definitivno jedna od omiljenih poslastica svih generacija, a iako postoji mnogo novih načina pripreme većina se najviše pridržava dobre, stare, tradicionalne pripreme.
Upravo takav je i ovaj recept koji ne iziskuje mnogo truda i vremena.
Sastojci
1 kg brašna
600 ml mlijeka
1 pakovanje kvasca (50 g)
3 ravne kašike ulja
4 ravne kašike šećera
1 kašičica soli
2 kašičice šećera za kvasac
2 žumanca
Priprema
U mlako mlijeko (600 ml) izdrobiti kvasac, staviti 2 kašičice šećera i ostaviti da nadođe. Za to vrijeme, u većoj posudi umutiti 2 žumanca, dodati ulje, šećer, so pa na kraju kvasac. Sve umiješati pa postepeno dodavati brašno i mutiti. Zamijesti tijesto srednje mekoće (važno da se ne lijepi za ruke i radnu površinu). Takvo tijesto ostaviti da odmori 20-30 minuta. Poslije tridesetak minuta tijesto ponovo malo premijesiti bez dodavanja brašna i rastanjiti na debljinu manju od 1 cm (od prilike 7-8 mm). Čašom vaditi krofne, pa ostaviti da odstoje sa svake strane po 5 minuta. Za to vrijeme zagrijati ulje na umjerenoj temperaturi. Prije prženja krofne još malo blago rastanjiti oklagijom i ostaviti da malo odmore. Kada se krofne stavljaju u ulje bitno je da ona strana koja je bila na stolu sada bude gore. Gotove krofne uvaljati u prah šećer i poslužiti tople.