Krofne su mnogima omiljeni zimski desert, a obzirom da je kraljica ove sezone popularna Dubai čokolada, u skladu s tim, donosimo vam recept koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.
Sastojci:
50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
2 jaja
1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac
8 dag maslaca
2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac
1 dl kiselog vrhnja
4 velike kašika ruma
prstohvat soli
1 litra ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje
Fil:
200 g kadaifa
200 g namaza od pistacija
kašika maslaca
Priprema:
– Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.
– U veliku zdjelu naspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.
– Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.
– Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.
– Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
– Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.
– U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.
– Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.
– Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tepsiju obloženu papirnim ubrusima koji će upiti višak masnoće.
– Na malo maslaca prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije.
– Ohlađene krofne punite nadjevom pomoću kašike.