Dubai krofne: Recept zbog kojeg se traži zalogaj više

Piše: I. H.

Krofne su mnogima omiljeni zimski desert, a obzirom da je kraljica ove sezone popularna Dubai čokolada, u skladu s tim, donosimo vam recept koji će vas osvojiti već na prvi zalogaj.

Sastojci:

50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta

2 jaja

1 kocka svježeg kvasca (4 dag)

5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac

8 dag maslaca

2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac

1 dl kiselog vrhnja

4 velike kašika ruma

prstohvat soli

1 litra ulja za prženje

šećer u prahu za posipanje

 

Fil:

200 g kadaifa

200 g namaza od pistacija

kašika maslaca

 

Priprema:

– Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim pospite jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

– U veliku zdjelu naspite brašno. Poželjno je da zdjela bude prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

– Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

– Mikserom (ili ručno kuhačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se diže sat vremena.

– Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu. Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

– Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

– U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

– Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

– Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tepsiju obloženu papirnim ubrusima koji će upiti višak masnoće.

– Na malo maslaca prepržite kadaif pa ga pomiješajte s domaćom kremom od pistacije.

– Ohlađene krofne punite nadjevom pomoću kašike.

Pročitajte još