Piletina s medom ili honey piletina jedna je od najpopularnijih jela posljednjih godina. Iako ova slatko-ljuta kombinacija ne izgleda privlačno na prvu, mnoge je oduševila svojim ukusom i prilagodljivosti. Recept je vrlo jednstavan, a sastojke skoro da imate sve u kući.
Napravite honey piletinu i priredite iznenađenje svojim ukućanima.
Sastojci:
500 g pilećeg mesa
50 g brašna
1 kašikica soli
1 kašikica sirćeta
Za sos:
2 kašike brašna
20 ml ulja
50 ml soja sosa
50 ml vode
2 kašikice meda
1 kašikica soli
Dodatno:
4 čena bijelog luka
2 kašikice aleve paprike
Priprema:
Meso isjeckati na kockice, staviti u posudu pa posoliti i preliti kašikom sirćeta i promiješati, onda dodati brašno i opet promiješati da svaki dio bude obložen.
Skloniti sa strane.
Pripremiti mješavinu za sos tako što ćemo sjedinitibrašno, vodu, soja sos, so, ulje i med.
Zagrijati ulje u tavi, pa spustiti kockice da se prže 5-7 min, dok meso ne bude zlatne boje. Izvaditi sa strane.
Na čistoj tavi zagrijati malo ulja, pa vrlo kratko propžiti bijeli luk koji smo unaprijed usitnili. Biti oprezan jer vrlo lako može izgoriti. Dodati alevu papriku i promiješati, pa dodati mješavinu za sos. Na tihoj vatri kratko prokuhati miješajući sve vrijeme, dok se ne zgusne, što će se desiti brzo. Zatim u sos vratiti meso, promijšati i to je to.
Prijatno!