Oliver i Gibonni: Biti u Sarajevu, znači biti kod svoje kuće

Piše: Redakcija

Velike regionalne  muzičke zvijezde i rado viđeni gosti u našoj zemlji, Oliver Dragojević i Zlatan Stipišić Gibonni, u sarajevskom hotelu Europe održali konferenciju za medije pred predstojeći veliki koncert u sarajevskoj Zetri, osmog marta ove godine.

Popularni Splićani na koncertu će predstaviti zajednički album “Familija”, a koncert je i poklon svim pripadnicama ljepšeg spola povodom Dana žena, onih koje su najvjernija publika ove dvojice muzičkih veterana.

– Bio sam na “Vašem šlageru sezone” godinama i uvijek sam bio drugi. I jedne godine za pjesmu “Moje prvo pijanstvo” dobio sam nagradu publike, žirija, za izvedbu, aranžman, tekst, i onda me je organizator festivala pitao: ‘Dobro, jesi li sada zadovoljan?’, a ja sam rekao: ‘Jesam, i neću ti više nikad doći!’. U Sarajevu biti, to znači kao da si doma, svi pjevaju i sve riječi znaju. Koncert bi trebao biti povodom slavlja tih žena, a meni je jedan teški dan prije toga, 43. godišnjica braka. Na CD-u “Familija” sve pjesme je napisao gospodin Gibonni. Ja sam uzeo četiri, pet pjesama, i on isto toliko i tri dueta smo zajedno snimili. Osjećamo se kao da smo dio porodice, putujemo po svijetu i pokazujemo tu našu ljubav bez granica – rekao je Oliver Dragojević.

Gibonnijeve pjesme rado slušaju zaljubljeni i njima se pronalaze, te je ovaj popularni muzičar iskoristio pressicu kako bi pojasnio značenje jedne njegove kompozicije, po imenu “Sreća”.

– Kad si s nekim u vezi to je nešto najljepše, ali ako te neko povrijedi onda si u velikom minusu. Onda, kad si sam i preboliš to, na pozitivnoj si nuli. Ovo je pjesma o pozitivnoj nuli. O stanju u kojem te nema ko povrijediti, ali ni razveseliti. Nije to sretni završetak”, rekao je Gibonni poručujući kako su to ljudi shvatili na ljepše i optimističnije načine.

Gibonnijava karijera, naročito njeni prvi koraci, veoma su vezani za Sarajevo, gdje je ovaj muzičar nastupao prije više od 30 godina.

– Tu sam prvi put došao 1986. godine, 1989. sam se doselio i tu sam proveo jedan intenzivan period života, možda i najljepši. Uvijek kada se vratim u Sarajevo, to mi je nešto posebno. Posljednji put sam imao nastup 2011. godine. Bila nam je velika želja da dođemo u Sarajevo. Kada smo pričali Oliver i ja o koncertima koje ćemo raditi zajedno, bilo je jasno da to nije nešto što je svaki dan, da je to na neki način praznik, jer je nemoguće organizirati ove koncerte. Dva su benda, velika je produkcija, ogromna ekipa, milion hotela. Želja nam se ostvarila i sada smo tu. Muzika nas je spojila, nisu neki menadžeri. Mi smo familija i može nas uvijek spojiti samo pjesma, ništa drugo – rekao je na  Gibonni.

Ovaj veliki koncert javnost dugo i nestrpljivo očekuje, te se na društvenim mrežama traži karta više, organizatori poručuju da je ostalo još malo ulaznica.

Pročitajte još