S godinama se metabolizam prirodno usporava, što znači da se višak kilograma lakše dobija, a teže skida. Iako na zdravlje metabolizma utiču mnogi faktori – poput fizičke aktivnosti, sna i hormona – ishrana ostaje jedan od ključnih elemenata.
Brojne praktične, zapakovane i industrijski prerađene namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže štetne sastojke koji mogu podstaći upalne procese, dodatno usporiti metabolizam i na kraju dovesti do povećanja tjelesne težine. Nutricionisti posebno savjetuju osobama starijim od 40 godina da izbjegavaju sljedeće vrste hrane:
Brza hrana
Iako je često najlakši izbor u užurbanom danu, brza hrana može ozbiljno narušiti zdravlje metabolizma. „Obroci brze hrane sadrže velike količine masti, natrija i nezdravih ulja, što može dovesti do gojaznosti, bolesti srca i moždanog udara“, upozorava dijetetičar Džesi Feder. Uz to, visoko prerađeni sastojci brzo se vare, što može rezultirati smanjenjem metaboličke efikasnosti. Povremeno konzumiranje nije štetno, ali je uvijek bolje birati zdravije opcije – poput salate sa dresingom sa strane.
Čips od krompira
Čips je među najnezdravijim grickalicama – slan, mastan i bez značajne nutritivne vrijednosti. „Većina čipseva prži se u nezdravim uljima i obiluje solju. Osim toga, ne sadrže vlakna koja pomažu u postizanju sitosti i sprečavaju prejedanje“, objašnjava nutricionistkinja Džoana Ven. Zdravije alternative uključuju čips od povrća ili batata.
Zamrznuta gotova jela
Ova jela su praktična, ali često sadrže velike količine masti, soli i aditiva, koji poboljšavaju ukus i produžuju rok trajanja. „Zamrznuta gotova jela mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine, visokom krvnom pritisku i bolestima srca“, ističe Feder. Osim toga, ovakva hrana često je siromašna hranljivim materijama i bogata praznim kalorijama.
Nutricionisti savjetuju da je mnogo zdravija opcija priprema domaćih obroka unaprijed i njihovo zamrzavanje, umjesto konzumacije industrijski obrađenih verzija koje mogu negativno uticati na zdravlje, posebno nakon četrdesete.