Zar priroda nije savršena?!

Piše: Redakcija

Donosimo vam jedan interesantan i posve drugačiji pogled na hranu koju svakodnevno ili povremeno konzumiramo. Utvrđeno je da svaka prehrambena namirnica ima oblik, ili svojim oblikom podsjeća na neki organ našeg tijela, ili ima psihološku funkciju, odnosno signal, kakvu korist ima konzumacija na naš organizam. Priroda nam daje odgovore i na najteža pitanja, samo valja istražiti njen govor. Njen govor je često tako direktan da nas ta neposrednost može zbuniti.

Mrkva za vid

Jeste li već primijetili koliko poprečni presjek mrkve podsjeća na ljudsko oko? Nauka je dokazala da mrkva podstiče dovod krvi i unapređuje funkciju oka. Stoga je mrkva korisna svima, a naročito vozačima čiji vid mora uvijek biti savršen, te kratkovidnim osobama kojima popravlja vidne sposobnosti.

“Hrana” za bubrege

Bubreg je duguljasti organ oblika graha. Grah, zapravo, liječi i pomaže funkciju bubrega, a izgleda upravo kao bubreg! Moderna nauka došla je do spoznaje da mnoge vrste graha pomažu normalnim funkcijama bubrega, a posebno tzv. azuki grah.

Avokado, plavi patlidžan i kruške

Ove biljke unapređuju funkciju maternice i njenog grlića, a svojim oblikom i podsjećaju na te organe. Savremena istraživanja pokazuju da žena koja sedmično pojede jedan avokado, sprečava rak grlića maternice, uravnotežuje rad hormona, te smanjuje prekomjernu težinu u trudnoći. I pazite sad ovo. Potrebno je tačno devet mjeseci da jedan avokado sazri od cvijeta do zrelog ploda. Postoji više od 14.000 fotolitičkih hemijskih sastojaka u svakom od ovih plodova. Moderna nauka je proučila i imenovala tek 141 od njih.

Smokve za sterilnost

Smokva je voće puno sjemenki i visi u paru tokom rasta. Ovo voće, što je i naučno dokazano, povećava pokretljivost i broj spermatozoida, pa direktno utječe na plodnost kod muškaraca.

Povezanost masline i jajnika

Zar vas oblik masline ne podsjeća na jajnike? Upravo one unapređuju zdravlje i funkcionalnost jajnika.

Paradajz čuva srce

Paradajz ima četiri komore i crven je. Srce također ima četiri stanice i crveno je. Istraživanja pokazuju da je upravo ova povrtka puna kalija i željeza, te najbolja hrana za srce i krv. Paradajz je u modernoj nauci i zvanično ušao u spisak namirnica koje preporučuju kardiolozi. Grožđe visi u grozdovima, koji su u obliku srca. Svako zrno liči na ćeliju krvi, a otkriveno je da grožđe ima vitalnu funkciju u ishrani srca i krvi.

 Na šta vas orah podsjeća?

Orahova jezgra liči na mozak, ima lijevu i desnu hemisferu, čak i nabori liče moždanim vijugama. Orahu ljuska služi da bi zaštitila važnu i osjetljivu unutrašnjost, baš kao i ljudima lubanja. Poznato je da su orasi odličan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcioniranje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promjene raspoloženja.

Celer za kosti

Svježe i hrskave stabljike celera podsećaju oblikom na poluge koje pokreću naše tijelo, na kosti. Celer je i vrsta povrća koja se preporučuje svim osobama koje imaju problema s gustinom kostiju, prelomima, osteoporozom, osteocistama. Celer je odličan izvor silikona i natrija, koji se nalaze u osnovi građe ljudskih kostiju. Naše kosti imaju 23 posto natrija, a upravo toliko natrija sadrži i celer. Ako ne uzimate u hrani dovoljno natrija, vaš će ga organizam uzeti iz kostiju, koje tada slabe. Ova hrana nadoknađuje potrebe vašeg skeleta.

Agrumi za grudi

Naranče, grejpfrut i ostali agrumi sliče ženskim dojkama. Oni pomažu kretanju limfe kroz dojke, te sprečavaju rak.

Lijek protiv otrova

Luk izgledom podsjeća na ljudske ćelije. On pomaže uklanjanju otrova, odnosno otpadnih materija iz njih. Luk izaziva suze, koje čiste epitelne slojeve oka. Bijeli luk također pomaže otklanjanju otpadnih materija i opasnih slobodnih radikala iz našeg organizma.

Slatki krompir

Izgledom podsjeća na pankreas, te efikasno balansira nivo šećera kod dijabetičara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti