Zdravlje: Spremne dočekajte menopauzu

Piše: Redakcija

Menopauza predstavlja kraj fizioloških menstrualnih krvarenja, odnosno kraj reproduktivne dobi žene. Smatra se da prosječna žena u tom razdoblju provede gotovo jednu trećinu života, a ono sa sobom donosi i niz popratnih pojava koje su, uglavnom, neugodne. Simptomi s kojima se žene suočavaju u razdoblju menopauze mogu trajati kratko, nekoliko mjeseci, a kod nekih žena i po nekoliko godina. Menopauza u užem smislu označava zadnju menstruaciju u životu žene te je dio prirodnog procesa starenja. Menopauza je posljedica pada funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih spolnih hormona žene – estrogena i progesterona. Većina žena bude nespremna na pojave simptoma ovog sindroma i stvara se panika jer to označava kraj njihove plodnosti. Sve ovo najčešće stresno utječe na žene koje ne znaju kako da se izbore s mnogobrojnim promjenama na svom tijelu. Stoga ttručnjaci iz „Herba Sveta“ pojašnjavaju simptome menopauze i savjetuju kako da žene najlakše prođu kroz ovo razdoblje života.

– Od trenutka kada dobije prvi ciklus do neke 50-te godine života, jajnici žene imaju sposobnost stvaranja jajnih ćelija. Reproduktivni period žene, koji traje 35 do 40 godina, karakterišu promjene hormona u ujednačenom mjesečnom ritmu i konstantna spremnost tijela na moguću trudnoću. Oko pedesete godine života, većina žena ulazi u menopauzu. Ta promjena obično nije nagla, već je karakteriše period prilagođavanja –perimenopauza. Iako i tokom perimenopauze postoji mogućnost trudnoće, znatno se smanjuje lučenje polnih hormona i slabi funkcija jajnika, što okida brojne simptome. Svaka žena ovaj prelazni period doživljava na svoj način, ali činjenica je da metaboličke promjene koje se tada dešavaju mogu utjecati na pojavu i razvoj niza bolesti, naročito kardiovaskularnih i osteoporoze.

Iako je ova promjena prirodna i ne treba je shvatiti kao bolest već kao normalno stanje, simptomi menopauze mogu biti prilično neprijatni:

– valunzi – naleti toplote i zajapurenost;

– poremećaj sna;

– lupanje srca i povišen pritisak;

– nervoza, uznemirenost i depresija;

– starenje kože usljed nedostatka estrogena i kolagena;

– atrofija urogenitalne regije, suvoća vagine zbog manjka estrogena;

– pojačana maljavost i

– prorjeđivanje kose.

Najnovija istraživanja potvrdila su štetnost uzimanja estrogensko-progesteronskih preparata kod žena u menopauzi, jer oni povećavaju rizik od raka dojke. Statini koji se prepisuju kako bi se smanjio nivo masti u krvi kao i antidepresivi povećavaju rizik od dijabetesa. Zato je najbolje koristiti prirodne metode. Bavljenje sportom, šetanje u prirodi, druženje, briga o tjelesnoj težini, uravnotežena ishrana i kontrola stresa pomoći će svakoj ženi da ovaj period života prebrodi s minimalnim neprijatnostima. Tu je i skup biljaka koje će utjecati na smanjenje preosjetljivosti nervnog sistema, nervozu, nesanicu, valunge, lupanje srca i pojačano znojenje. Matičnjak, hajdučka trava, neven, valerijana i bijela imela dio su stručno osmišljenog i potpuno prirodnog preparata Femisana B u kojem su ove biljke upotrijebljene u pravoj i najiskoristivoj razmjeri. Upotrebom Femisana B smanjuje se preosjetljivost nervnog sistema, nervoza, lupanje srca, pojačano znojenje, razdražljivost kao i nagli osjećaji toplote  – savjetuju iz „Herba Sveta“.

Osim stručnih preporuka mnogim ženama, koje se suočavaju s menopauzom od koristi znaju biti i iskustva drugih žena koje su se već suočile ili se tek suočavaju s periodom menopauze.

Razgovarajući sa dvije dame, koje prolaze ili su prošle menopauzu zaključujemo da ovisno od filozofije života, i pristupa samom životu, menopauza ne znači kraj ženstvenosti, već ona može biti i ženino zlatno doba. Nada Brezar, osnivačica Frizersko – kozmetičke akademije ,,Brezar” iz Sarajeva i predsjednica Udruženja Uzufik, najbolji je primjer ove teze.

– Moj životni moto je: “Sve što treba da prebrodiš prebrodi, ne razmišljajući šta se može desiti”. Bila to najteža bolest ili klimakterij. Ja sam kasnije dobila prvi menstrualni ciklus u 18. godini, te sam kasnije i ušla u menopauzu, u 55. godini života. Medicinski je i dokazano da će kasni klimakterij biti pretežno u osoba koje su u kasnijim godinama dobile prvi menstrualni ciklus. Nisam imala potrebe da posežem za lijekovima, jer u mom slučaju kasni klimakterij sa sobom nije nosio valunge, gojaznost, nesanice, niti probleme na nervnoj bazi. Sebe sam pronalazila u radu, sportu, rekreaciji, opuštanju sa svojim dragim osobama, s kojima inače mogu provesti vrijeme kada ne razmišljam o tom periodu. Znači, na psihičkoj bazi moraš sebe rasteretiti u ovom razdoblju – kaže Nada i otkriva nam kako se osjeća danas.

– Lijepa sam, njegovana, dotjerana i mogu parirati i ženama koje su u četrdesetim godinama i koje nisu još ušle u menopauzu. Takvi osjećaju proizilaze iz unutrašnjosti čovjeka, i vlastitog razumijevanja toga šta te čeka u životu. Godine su dio nas, moramo prihvatiti ono što one sa sobom nose, jer ih ne možemo izbjeći, ali možemo zaustaviti da nam ne dolaze tako brzo – poručuje uz osmijeh Nada.

menopauza3

Sabini iz Gradačca  menopauza je donijela neredovne mjesečnice, česta preznojavanja, stanje depresije i želju da vrijeme provodi sama. S prvim simptomima suočila se u 44. godini, a kaže da joj je najmlađi sin najbolji lijek.

– Imam troje djece, dvoje odrasle i jednog malog sina od četiri godine. On mi je lijek i terapija – kaže Sabina i dodaje da se o procesu menopauze informisala preko ginekologa, ali i da o tome puno čita u knjigama i na Internetu.

Menopauza joj rijetko donosi nervozu, a kaže da nastoji da promjene kroz koje prolazi ne utiču previše na njene ukućane i svakodnevnicu.

– Ne dozvoljavam da mi utiče na život. Još se osjećam mladom i privlačnom. Upražnjavam normalno seks i sve ostale obaveze kao žena. U kući domaćica, u krevetu ljubavnica – kaže Sabina.

menopauza2

 Gillian Anderson: Suočila sam se s preuranjenom menopauzom

Glumica Gillian Anderson (48) je nedavno pred promociju svoje knjige “Mi: manifest za žene cijelog svijeta” otkrila tegobe zbog preuranjene menopauze s kojom se suočila prije dvije godine.

– Jedno jutro sam potpuno izgubila kontrolu, bacila sam kaput pred svoju djecu i galamila govoreći im kako je moj život užasan. Osjećala sam kao da mi se cijeli svijet raspada.Tek mi je stručnjak za menopauzu objasnio da su tegobe u tom životnom razdoblju kod žena uglavnom povezane sa smanjivanjem nivoa estrogena što može prouzrokovati depresiju, anksioznost, promjene raspoloženja i mučnine – ispričala je Gillian.

menopauza gillian

Miomi na materici – uzroci neplodnosti

Miom je najučestaliji benigni tumor (fibroid) koji pogađa svaku četvrtu ženu. Uzrok njegovog nastanka nije u potpunosti poznat, ali se zna da njegov rast podstiče hormon estrogen koji mijenja strukturu glatkih mišićnih ćelija materice. Mioma obično ima više od jednog, a najčešće se pojavljuju kod žena između 35 i 50 godina starosti. Nakon menopauze oni stagniraju ili se smanjuju.

Većina žena nije ni svjesna da ima miome jer njihovi simptomi zavise od mjesta na materici na kojem se pojave, pa ponekad simptomi u potpunosti izostaju. Fibroidi mogu rasti izvan ili unutar materice, a oni spoljašnji mogu pritiskati bešiku, izazvati učestalost mokrenja ili ga otežavati. Ako se pojave na zadnjoj strani materice mogu vršiti pritisak na rektum i remetiti pražnjenje crijeva, a često i izazvati bol u donjem dijelu leđa. Najkomplikovaniji su oni miomi koji rastu u unutrašnjosti materice jer mogu izazvati neuredne, teške, obilne i produžene menstruacije koje potom izazivaju anemiju. Upravo to je i najveći problem za žene koje pokušavaju da zatrudne. Srećom, miomi veoma rijetko prelaze u karcinom, što svakako nije razlog da se zanemare. Naprotiv, neophodni su redovni ginekološki pregledi i adekvatna propisana terapija.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti