“Vodič kroz crnu rupu” 23. augusta na SFF-u: Reditelj filma Zlatko Pranjić nakon 24 godine prvi put u rodnoj BiH

Piše: Redakcija

Na ovogodišnjem 23. Sarajevo Film Festivalu u Multiplex Cinema City – Hall-u u 19 sati bit će prikazan film “Vodič kroz crnu rupu”, reditelja Zlatka Pranjića i Aleksandra Nikolića.

– Riječ je o dokumentarnoj drami koja je po sadržaju dokumentarna priča, jer u sebi, u materijalu sadrži autentičan život protagoniste i događaje iz njegovog života, ali po formi, dakle u fotografiji filma i po narativu, dinamici, neodoljivo podsjeća na igrani film. Na filmu smo radili šest godina i došli smo do finalnog produkta koji je pravi mali biser bosanske koprodukcije, sad to (neskromno) mogu reći – kaže Pranjić.

Zlatko je Britanac i Bosanac, posjeduje dvojno državljanstvo. Tek u aprilu ove godine dobio je britansko državljanstvo, iako u Britaniji živi od 1993. godine. Duge 24 godine nije bio u rodnoj zemlji.

– Film je dijelom autobiografski, jer je priča protagoniste ovog filma (Sule) po mnogo čemu analogija mog života u Britaniji – kaže Zlatko.

Sule je pjesnik, umjetnik i posljednji boem u londonskom Portobello Roadu. Njegov najveći san je da se jednog dana vrati u svoju voljenu Banjaluku, no, on uporno sabotira svaku šansu za to. Duboko u sebi Sule shvata da ono što mu uistinu treba je da popravi odnos sa sinom…- samo je djelić zanimljivog filma “Vodič kroz crnu rupu”.

– Došli smo jedne noći na Portobello, kad se sve kafane zatvaraju, nenajavljeni, i ušli u zagušljivi podrumski bar koji je radio ilegalne sate, vodili su ga naše komšije ugostitelji iz Crne Gore. Bilo je bučno i za šankom je stajao Sule.Upoznao sam Saleta i Suleta. Sule je Saši na uho izvikao nekoliko pjesama. Saša i ja smo se pogledali i mislim da smo već tada znali da želimo da napravimo, da
moramo da napravimo “Vodič kroz crnu rupu” – kaže Pranjić.

reditelji1

Zlatko s kolegom rediteljem Aleksandrom Nikolićem /Foto: Agata Zukowska/

Pročitajte još