Nissan: Stiže novi Note za Evropu

Piše: Redakcija

Nissan proslavlja početak proizvodnje novog Nissana Note u sunderlandskoj tvornici koja obara rekorde. Ova najveća tvornica u Velikoj Britaniji, ulaganjem Nissana od 125 miliona funti osiguranog podrškom britanskog fonda za regionalni razvoj od 9,3 miliona funti, opseg proizvodnje će povećati novim Nissanom Note.

Službeni početak proizvodnje označen je ceremonijom na Liniji 2 kojoj su prisustvovali John Martin, Nissanov stariji potpredsjednik za proizvodnju, nabavku i snabdijevanje u Evropi, te ministar Ujedinjenog Kraljevstva za poslovanje i privredu Michael Fallon.

Dizajn i tehnologija novog Notea već su privukli pažnju kupaca, pa su Nissanovi evropski koncesionari od otvaranja knjiga narudžbi u julu primili više od 14.000 narudžbi.

Potpredsjednik Martin je izjavio: “Novi Nissan Note kupcima automobila iz B segmenta nudi dosad neviđenu kombinaciju dizajna, tehnologije i sigurnosnih obilježja, dosad dostupnih samo u premium markama. To je ulaganje dodatna podrška našoj sunderlandskoj tvornici, koja je zahvaljujući predanom radu i postojano visokim dosezima naše uprave i radnika postala međunarodno priznato mjerilo produktivnosti i kvalitete.”

Osim sastavljanja vozila, novi Note za sunderlandsku tvornicu i dobavljače znači i nove poslove u proizvodnji osovina, lijevanja glava cilindara, obrade radilica i sastavljanja motora. Sve u svemu, obnovljeni Nissan Note zaslužan je za 2000 novih radnih mjesta u britanskoj autoindustriji, od toga 400 radnika u sunderlandskoj tvornici, čime je broj radnih mjesta u Velikoj Britaniji koja zavise od Nissana povećan na više od 35.000.

Dizajniran da savršeno odgovara zahtjevima današnjih kupaca vozila B segmenta, novi se Nissan Note okoristio opsežnim evropskim razvojem prilagođenim potrebama evropskih kupaca. Inženjerski i razvojni poslovi za novi Note obavljeni su u Nissanovim evropskim tehnološkim centrima (NTCE) u Velikoj Britaniji i Španiji, pa je novi Note dizajniran da savršeno odgovara zahtjevima današnjih kupaca malih automobila.

Novi Note također nastavlja Nissanovu tradiciju uvođenja hrabrog dizajna i uzbudljivih novih tehnologija u nove tržišne segmente. Kupci će iskoristiti niz inovativnih obilježja važnih i korisnih u svakodnevnoj vožnji.

Novi Note najavljuje početak Nissanovog najzaposlenijeg razdoblja predstavljanja vozila u svojoj evropskoj istoriji, sve u cilju zauzimanja vodećeg položaja među azijskim markama u Evropi. Kako su dizajn, konstrukcija i proizvodnja bazirani u Evropi, više od 80 posto Nissanovih automobila prodanih u Evropi je i proizvedeno u Evropi.

Pročitajte još