Gustavo Gordillo: Vezu sa Shakirom nemoguće je zaboraviti

Piše: Redakcija

Režiser, muzičar, producent i selektor poznatog kolumbijskog teatarskog festivala, koji se održava u Bogoti, Gustavo Gordillo prije nekoliko dana posjetio je BiH.
Došao je na poziv kolege Hazima Begagića, direktora BNP-a Zenica, da pogleda predstavu “Majstor”, kojom je otvorena 64. sezona ove kuće, a koja bi se mogla naći upravo na programu narednog Festivala. Sreli smo se u restoranu malog hotela u srcu Sarajeva, gdje je odsjeo, kako bi tokom zadnjeg dana boravka obišao naš glavni grad.

– Prije dolaska o vašoj zemlji znao sam baš onoliko koliko sam vidio na vijestima. Znam ponešto o ratu, tenzijama i nasilju. Ali za nas na Festivalu veoma je značajno predstavljanje teatarskih kuća s Balkana. Direktorica Festivala, Ana Martha de Pizarro, moja dobra prijateljica, uvijek je pozitivno govorila o vašoj kulturi, glumcima i rediteljima – priča Gustavo, dodajući kako je Hazima upoznao tokom edukacije u “Kennedy centru” u Washingtonu.

– Pričali smo o svemu i shvatili da u našim kulturama ima mnogo sličnosti. Kad smo razgovarali o The Ibero-American Theater Festivalu u Bogoti, rekao mi je da bi bilo dobro da dođem i pogledam neku od predstava BNP-a Zenica. Tako je i bilo. Predstava je bila izuzetno zanimljiva, iako je gledanje komada na drugom jeziku posebno iskustvo. Imao sam osobu koja mi je prevodila dijelove, no jednostavno, ukoliko se udubite u priču, shvatite da su poruke i karakteri koji ih oblikuju univerzalni.

I ja živim u zemlji koja je patila i još se dešavaju tužne stvari, tako da sam se mogao identificirati s onim što gledam. Komad mi se veoma dopao – priča Gustavo, dodajući kako je riječ o najvećem festivalu u svijetu koji traje 17 dana s više od 500 predstava. Ekipa od devet članova, selektora, u čijem je sastavu, birat će ko će učestovati, uz odlučujući glas direktorice.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju Magazina AZRA ( br.864)

 

Pročitajte još