Jane Fonda: Osjećam stid, znala sam za zlostavljanja u Hollywoodu, i šutjela

Piše: Redakcija

Još uvijek se ne stišava bura u vezi skandala koji potresa Hollywood, a u kojem je glavni krivac producent, i čini se najmoćniji čovjek filmske industrije, Harvey Weinstein. 32 žene iz showbusiness svijeta,  među njima proslavljene glumice; Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Rose McGowan.., tvrde da ih je producent seksualno zlostavljao. Neke od 32 žene tvrde i da su silovane. Odmah nakon što je skandal otkriven, koji se godinama zataškavao, upravo zbog moći koju u Hollywoodu ima Weinstein (stoji iza najvećih naslova koji su snimljeni posljednjih 30 godina), krenule su osude zbog ovakvog ponašanja i gnusnog čina. Supruga Georgina s kojom ima dvoje djece ga je osavila. Filmska diva Jane Fonda ovih dana se oglašava i tvrdi da ju je sramota što je znala za ovakvo ponašanje i uprkos tome šutjela.

Fonda, koja je poznati borac za ženska prava, rekla je u četvrtak za CNN, u emisiji Christiane Amanpour da ona nije bila nikada žrtva producentovog zlostavljanja, a da je za njih čula prošle godine od Rosanne Arquette, jedne od 13 žena koje su svoju priču o Harveyju javno iznijele u The New Yorkeru.

-Stidim se zbog toga što tada nisam ništa rekla – kazala je Fonda.

Objašnjavajući zašto je bila tiha nakon što joj se povjerila Arquette, kazala je: „Vjerovatno zato što se nije meni desilo, i vjervatno sam osjećala da to nije moj teren“.

-Drago mi je da stvari izlaze na vidjelo. Ponosna sam na kolege glumce koji govore o tome i znam da je za to trebalo dugo. To je tako teško uraditi. Vrlo je bitno da se zna – kazala je Fonda.

fonda1

Pročitajte još