Finansije: bračni neprijatelj broj jedan

Piše: Redakcija

Partneri koji se ne slažu oko finansija i često raspravljaju o novcu imaju znatno veće šanse za razvod od onih čije se neslaganje vrti oko odgoja djece, odnosa s članovima porodice ili seksa, pokazalo je istraživanje. Stres zbog finansija na prvom je mjestu uzročnika razvoda i procjenjuje se da oko 70 posto brakova puca zbog finansija. Studija je pokazala i da su svađe oko novca puno intenzivnije, duže i treba nam više vremena da se oporavimo. Također, kad se svađaju zbog novca, partneri su obično oštriji. Sve to vrijedi bez obzira na plaću ili visinu dugova, a problemi se mogu vući još iz razdoblja prije braka, upozorava psihologinja Sonya Britt.

– Kvalitetu braka možete procijeniti na početku. Nije važno koliko su ljudi prije toga bili zajedno i koliko se slažu. Ako se već na početku svađaju oko novca, velike su šanse da u braku neće biti zadovoljni – kaže dr. Britt.

Psihologinja Kim Stephenson kaže kako je stopa “finansijske nevjere” – odnosno udio partnera koji lažu o novcu, prikrivaju pravo stanje stvari – u porastu u Evropi i SAD-u. Problem je u tome što svako ima određene stavove i ciljeve vezane uz financije koji se temelje na ranom iskustvu koji oblikuju naše ponašanje i način na koji razmišljamo više nego što smo svjesni. Partneri se razlikuju po tom iskustvu pa uspjeh veze u velikoj mjeri ovisi o tome hoćete li znati komunicirati. Dakle, pokušajte najprije sami sebi odgovoriti na neka pitanja – naprimjer, koje su vaše uspomene na novac iz djetinjstva, kakve ste poruke o novcu naučili od roditelja i starijih, šta novac za vas znači sada, te kako se osjećate ulazeći u dug – pa onda dajte pitanja partneru i porazgovarajte o vašim odgovorima.

Važno je da jedno drugome objasnite koja je vaša definicija sigurnosti ili bogatstva, što biste učinili da imate puno novca, kao i što želite poduzeti da biste se osjećali financijski sigurno. Ako budete razumjeli svoje stavove i stavove partnera, manja je vjerovatnost da će novac postati razarač.

Vaša imovina i obaveze

Razotkrivanje sve svoje imovine (štednja, vlasništvo nad nekretninama, investicije) pred partnerom te informiranje partnera o obavezama (dugovi po kreditnim karticama, hipoteka, autokrediti, studentski krediti i slično) pomoći će da planirate zajedničku finansijsku budućnost kao par. Teško je mudro upravljati zajedničkim novcem ako sve informacije nisu na stolu.

Uporedite prioritete

Vama je važno da što prije uplatite predujam za kuću? Ili prije toga želite otplatiti dugove, uplatiti odmor za iduće ljeto? Sjednite s partnerom i definirajte zajedničke finansijske ciljeve kako biste bili usklađeni u tome da ih ostvarite. Zajedno ćete lakše postići sve te stvari nego ako svaki bude potezao na svoju stranu.

Novčana historija

Vaša kreditna sposobnost značajno utječe na odluke ako odlučite ući u stambeni kredit ili koristiti druge financijske proizvode. Važno je da oboje provjerite kreditne izvještaje i raspravite sve finansijske probleme koje ste imali u prošlosti kako ne bi bilo iznenađenja.

Definirajte koji ste finansijski tip

Jeste li osoba koja planira financija i drži se proračuna koji je zacrtala ili ste skloni potrošiti bez puno razmišljanja? Investirate li? Koliko rizika prihvatate kod investicija, koliko ste novca spremni izgubiti? Porazgovarajte o tome s partnerom, tako da bolje razumijete stavove.

Odredite vašu ulogu

Uopće nije nevažno dogovoriti se oko toga ko će plaćati račune i pratiti navike trošenja te imati zadaću upozoriti kada morate usporiti ili reći možete li sebi nešto priuštiti. Pokušajte podijeliti zadatke podjednako tako da oba partnera znaju sve o zajedničkim finansijama i osjećaju se uključenim.

Zbrojite ukupan priljev u domaćinstvu

Obvezno utvrdite koliko novca svako od vas donosi. Objasnite partneru koliko trošite na mobitel, otplatu duga, zajmove, najam… Zbrojite prihode i rashode da biste mogli znati s čime raspolažete te da biste dogovorili ciljeve.

Može li ljubav pobijediti novac?

Način na koji smo zaradili, potrošili ili štedjeli novac praktičan je izraz naših najvažnijih temeljnih uvjerenja i osobnosti.

Kada prioriteti partnera nisu usklađeni, to može postati velik problem u inače skladnom odnosu. Ipak, ako se s time uhvatite ukoštac zajedno, novac može prestati biti izvor sukoba, te može vama i onima koje najviše volite pružiti udobnost i sigurnost. Počnite dok ste još u vezi, prije braka. Pokušajte osmisliti načine zabave, a da ne trošite puno. Krenite biciklom na izlet, u šetnju parkom, kuhajte kod kuće i idite na besplatne koncerte. To su samo neke od mogućnosti da se družite i uživate zajedno, bez trošenja. Promatrajte partnerove finansijske navike, to što se dobro ljubi nije dovoljno za skladan život. Promatrajte kako se partner nosi s velikim problemima u životu, uključujući i one finansijske. Razgovarajte jer za gotovo sve što ćete raditi u zajedničkom životu treba novac pa morate uskladiti ciljeve i nastojanja.

Zajednički život

Ne useljavajte se “predmet po predmet”

Ne ulazite u to postupno. Ne ostavljajte prvo četkicu, iduće sedmice pidžamu, a za dvije šminku… a da prije toga niste porazgovarali o najmu stana, troškovima za hranu i drugim važnim pitanjima prije nego što se uselite.

Za oboje je bolje ako su granice jasne

Napravite pisani sporazum o novcu i imovini. Pojanite svoje namjere u pisanom obliku, što će pomoći da izbjegnete nesporazume i skupe nesuglasice poslije. U većini slučajeva vaš će sporazum biti obavezujući na sudu.

To što se sada volite nije dokaz ni sudu ni banci

Budite pažljivi prije nego što vas ljubav ponese u zajednički kredit. Odredite unaprijed ko će biti odgovoran za dugove nastale tokom odnosa jer ako nema sporazuma, jednog dana je svako odgovoran za ono što je potpisao i teško je nagovoriti drugu stranu da sudjeluje u otplati.

Sretni mladenci

Brak pomaže nezaposlenima

Ako je partner zaposlen, brak vam u poreznom smislu ne donosi ništa bitno, pa možete uploviti u bračnu luku i u decembru. Ako je vaš partner nezaposlen, eto prilike da prijavite uzdržavanog člana i smanjite poreznu osnovicu pa birajte – januar.

Svadba nije razlog za kredit

Ako sami plaćate svoje vjenčanje, platite u gotovini. Tako ćete razmišljati realnije i manje potrošiti na raskošni pir. Radije organizirajte vjenčanje tako da ostane u sjećanju kao spomen vaše ljubavi. I proslavite to raskošnom 10-godišnjicom braka.

Iskoristite darove do maksimuma

Ako ste primili novac kao vjenčani dar, nemojte sve potrošiti. Izdvojite  koliko možete za ulaganje u neke zajedničke snove kao što su kuća, pokretanje posla ili planiranje porodice.

Pravo je vrijeme za planiranje

Pregledajte svoje investicije, provjerite što možete promijeniti da lakše dođete do cilja. Možda vam partnerova imovina može pružiti dozu finansijske fleksibilnosti koju sami niste mogli postići.

Planiranjem do sigurnosti

Redovno raspravljajte o ciljevima i snovima, potičite jedno drugo na kreativnu štednju, ulaganja i sve ono što može pomoći da sigurnije plovite kroz život.

Različite staze, ali isto odredište

Radite u skladu s partnerovom osobnošću, ne protiv njega. Vi ste analitični, on troši bez razmišljanja? Usredotočite se na pozitivan ishod, a ne na metodu kojom ga ostvarujete.

Poslovni – ne samo bračni partner

Nemojte ignorirati partnerove potrebe, to šteti odnosu. Tretirajte partnera kao poslovnog suradnika, a ne nekoga koga se ne tiče šta vi radite s novcem. Uključite se zajedno u finansijske radionice, učite u investiranju.
Uplovljavanje u finansijsku luku

Penzija nije tako daleko

Stvorite finansijsku konstrukciju za cijeli život. Dogovorite ko plaća račune, ko je odgovaran za velike kupnje (naravno, uz dogovor), isplanirajte štednju i ulaganja za penziju.

Iskoristite razlike

Ako je jedan od vas štedljiv, a drugi potrošač, izradite budžet koji odgovara oboma. Ako vaš partner uživa i zna kupovati jeftino, neka bude zadužen za trošenje dijela budžeta, dok vi možete ulagati u štednju.

Niste sami, podijelite brige

Povjeravajte partneru sve probleme. Imati tajne o finansijskim problemima je destruktivno za stabilnost vašeg odnosa. Raspravite brige s partnerom te zatražite praktične prijedloge i podršku.

Iskoristite razlike

Ako je jedan od vas štedljiv, a drugi potrošač, izradite budžet koji odgovara oboma. Ako vaš partner uživa i zna kupovati jeftino, neka bude zadužen za trošenje dijela budžeta, dok vi možete ulagati u štednju.

Kompromisi su nužni

Poredajte financsijske prioritete, prvo individualne, pa ih onda uskladite s partnerovima, te zajedno odredite zajedničku listu prioriteta. Napravite popis koraka za ciljeve koji vam se podudaraju. Tamo gdje postoje suprotnosti, pokušajte svoje želje uklopiti u partnerove planove.

Zasnovali ste porodicu

Nijedan posao nije besplatan

Ako jedan od partnera ostaje kod kuće s djecom, razmislite treba li kućanici odrediti naknadu kao znak poštovanja za njen rad kod kuće i za podizanje djece. Razmislite i o limitu potrošnje za kuću i djecu, jer se oko male djece često pretjerano nepotrebno troši.

Ne odustajte od karijere

Ako ste ostali kod kuće s djecom, nastojte ne zanemariti usavršavanje u karijeri i ostanite u vezi s poslom. Razmislite o radu u nepunom radnom vremenu kako biste zadržali radno mjesto i poboljšali finansijsku perspektivu.

Uključite i djecu u planiranje

Pronađite optimalne modele štednje za djecu, one u kojima postoji poticaj ili visoki prinos na dugoročna ulaganja. Ako djeca povremeno rade, potaknite ih da štede za putovanje ili možda za ulog za prvi stan kada za to dođe vrijeme.

Spremni i za crne scenarije

Niste li to već učinili, sad je idealno vrijeme za pisanje oporuke. Nema smisla da se pitanje skrbništva nad djecom rješava na sudu ako vam se nešto dogodi. Razgovarajte s obitelji ili prijateljima ima li voljnih da u budu pravni zastupnici.
Nije išlo? Pouke…

U novoj vezi su i nova pravila

Razgovarajte o razlikama u stavovima o novcu koje ste imali s prethodnim partnerom. Pokušajte ne projicirati nezadovoljstvo zbog iskustva s bivšim.

Ne ucjenjujte bivšeg partnera

Budite pristojni kada spominjete bivšeg partnera. Ne govorite djeci  o vašim finansijskim nesuglasicama niti ih koristite da od partnera utjerujete novac.

Djeca su na prvom mjestu

S novim partnerom jasno dogovorite kako će učestvovati u životu vaše djece iz prvog braka i kad je riječ o finansijama. Poštujte i obaveze partnera.

Pročitajte još