Trikovi uz pomoć kojih ćete postati omiljeni kolega na poslu

Piše: Redakcija

Muka mi je danas ići na posao, ona kolegica me ne voli, ponovo je okrenula glavu kad sam počela pričati nešto važno…, koliko puta ste sami izgovorili ove rečenice, ili ih čuli od drugih. Jasno je da ne postojite na svijetu da bi vas svi voljeli, jer to je nemoguće, ali uz nekoliko trikova možete postati omiljeni u svojoj radnoj sredini. Prva stvar koju morate naučiti je da na poslu ne vodite monolog već dijalog. Neka i drugi izraze svoje mišljenje i stav. Možda vas i iznenade.

Ispunite obećano

Na taj način postajete pouzdani. Tako vaš život na poslu postaje lakši, kao i kolegama. Profesionalci koji su istovremeno i pouzdani svima su uvijek dragi. To samo znači da mogu itekako računati na vas. Poslušajte druge šta govore i interesirajte se i za privatni život kolega. Naprimjer kad ih pozdravljajte uvijek uz zdravo pitajte i kako im je protekao vikend. Vrlo je bitno da budete umjereno znatiželjni dakle, ne pretjerujte sa mnogo pitanja. Dakle, zanimajte se za događaje koji nisu tajna, a čine dio nečije svakodnevnice.

Budite ruka podrške

Nisu svi puni samopouzdanja. Pomozite kolegi tako što ćete ga podsjetiti na prednosti i uspjehe koje ima. Kolege će to prepoznati i sjetiti se kako ste im upravo vi pomogli u lošim situacijama.

Vodite dijalog

Dozvolite i drugima da ravnopravno dođu do riječi u razgovoru. Nemojte samo pričati o sebi, upadati drugima u riječ i “mlatiti praznu slamu” tek toliko da biste pričali ili samo vi potezati priču ili u njoj dominirati. Pustite i druge da ispričaju svoje, nema potrebe da dominirate jer je u razgovoru bitno svim sugovornicima dozvoliti i poštivati njihov prostor za ono što imaju za reći. Slušajte druge, ali i sebe.

Ne kitite se tuđim perjem

Ako vam je neko od kolega pomogao da obavite neki zadatak, istaknite to javno. Nemojte uzimati sve zasluge, to nije fer. Sjetite se samo da možda ne biste ni došli do kraja zadatka i u rukama držali final da nije bilo vaših kolega koji su vam u tom procesu pružili ruku. Timski rad je važan, a kolege ga uvijek cijen

Oslovljavajte kolege imenom

Oslovljavajte ih uvijek imenom, time ćete izgraditi prisniji odnos. Riječ je o maloj gesti na koju niko neće ostati imun, a time pokazujete i dozu poštovanja prema drugima. Iskoristite to.

 

Pročitajte još