Vaši prsti, uši i noge otkrivaju kojim ste bolestima skloniji

Piše: Redakcija

Nova američka studija je između ostalog otkrila da će muškarci s manjim testisima biti vjerojatnije uključeni u brigu oko djece. Naime, naučnici sa Univerziteta Emory u Atlanti otkrili su da niži nivo testosterona mogu potisnuti želju muškarca za seksom pa će svu svoju energiju usmjeriti na njegu i brigu oko djece.

A što dimenzije drugih dijelova tijela mogu otkriti o vašem zdravlju:

Male uši

One mogu biti atraktivnije, ali zapravo ukazuju da ste nešto skloniji ekcemima i bolesti bubrega.

Male uši često znače i da imate manji slušni kanal (od vanjskog do srednjeg uha), što vam daje veće šanse za razvoj ekcema. Slušni kanali su obloženi kožom koja može biti sklonija ljuskanju, odnosno otitis externa.  Ako imate male, vrlo nisko postavljene uši, ispod nivoa očiju, to često ukazuje da imate probleme s bubrezima. Niko ne zna zašto.

Duži jezik

To bi moglo značiti da ste skloniji opstruktivnoj apneji za vrijeme spavanja. Ovo stanje uzrokuje prekid disanja tokom spavanja, a pogađa oko četiri posto sredovječnih muškaraca i dva posto sredovječnih žena. Ako imate veliki jezik ili velike krajnike oni mogu blokirati dišne putove dok spavate. U blažem slučaju izazivaju hrkanje, a u težem mogu zaustaviti disanje – do 30 sekundi.

Veliki bokovi

Povezani su s gubitkom pamćenja. Istraživači s Northwestern Universityja u Chicagu proučavali su oblike tijela i memoriju ispitanih osoba. Rezultati testa s gotovo 8.750 žena u postmenopauzi u dobi od 65 do 79 godina pokazuju da one s većim bokovima imaju slabije pamćenje. Naučnici špekuliraju da naslage masti mogu pridonijeti kognitivnim problemima ograničavanjem protoka krvi u mozgu.  Međutim kako imaju tendenciju nakupljanja masnoće oko bokova, a ne oko trbuha, zbog toga bi mogle biti zaštićenije od dijabetesa i srčanih bolesti.

Dugi prsti

Povezani su s rakom prostate i depresijom. Naučnici sa Univerziteta u Warwicku i Instituta za istraživanje raka promatrali su ruke 1.500 oboljelih od raka prostate i 3.000 zdravih muškaraca. Otkrili su da muškarci čiji je kažiprst duži od prstenjaka imaju znatno manju vjerojatnost da će razviti bolest. Smatra se da su izloženi manjoj količini testosterona prije poroda što dovodi do razvoja dužeg kažiprsta. Manja količina testosterona može ih kasnije zaštititi od bolesti (koja se hrani testosteronom).

Istraživanje na Univerziteta u Alberti pokazuje da su muškarci s relativno dužim kažiprstom u odnosu na prstenjak skloniji depresiji, jer je depresija povezana s nižim nivoom testosterona kojima su izloženi u maternici.  Zanimljivo da je studija na Univerziteta Liverpool pokazala da djeca s autizmom imaju iznimno duži prstenjak u odnosu na kažiprst, što je dakle povezano s visokim nivoom testosterona prije rođenja.

Tanka bedra

Danska studija s gotovo 3.000 muškaraca i žena je pokazala da su ljudi s tanjim bedrima skloniji srčanim bolestima i preranoj smrti. Mala mišićna masa na ovom području mogla bi utjecati na osjetljivost na inzulin i biti krivac za spomenuti faktor rizika.

Krupne oči

Povezuju ih s kratkovidnošću. Lijepe su, ali velike oči mogu značiti da ćete se morati osloniti na naočale. Ako je promjer vaših očiju i za jedan milimetar dulji od 24 mm, vjerojatno ćete biti kratkovidni. Ako je oko normalne veličine, svjetlo će biti jasno usmjereno na stražnji dio oka. Međutim, ako je barem milimetar duže od normale, svjetlo će se fokusirati nekoliko milimetara ispred mrežnice (a tu se obrađuje slika).

Kratke noge

Duge noge mogu ukazivati ​​na manji rizik od dijabetesa tipa 2, sugerira istraživanje na Univerzitetu u Bristolu. Pokazalo se da je za svakih dodatnih 4,3 cm smanjen rizik od bolesti .  Ako je vaša majka bila relativno pothranjena kada ste bili u maternici, možda baš zato imate kraće noge. A budući da ste se u maternici prilagodili manjoj količini energije, gušterača (koja izlučuje inzulin) se ne može dobro nositi s relativno normalnom količinom masti i ugljikohidrata nakon što ste rođeni. Stoga je veći rizik od bolesti poput dijabetesa tipa 2 u srednjim godinama života.

 

 

Pročitajte još