Mališan bježi od knjige glavom bez obzira: Evo kako da na čitanje gleda kao na dobru zabavu

Piše: Redakcija

S obzirom na to da današnja djeca odrastaju u svijetu koji ne može bez tehnologije, čitanje knjiga se čini vrlo dosadnim hobijem što je razumljivo. U stjecanju navike čitanja ne pomaže ni činjenica da se djeci knjige odmalena prezentiraju kao nešto što moraju ‘gutati’, htjeli to oni ili ne.

Normalno je da knjige odbijaju jer ih smatraju obavezom i nisu im više privlačne. Obrazovanje je važno, ali je još važnije naučiti dijete kako da misli svojom glavom. Zato je važno poticati ga da čita jer čitanjem obogaćuje vokabular, razvija maštu i kritičko razmišljanje.

Ako tvoje dijete baš i ne uživa u čitanju, evo kako zajedno možete to promijeniti:

 

  1. Čitajte s njim što ćešće možete

Djeca već u vrtiću uče kako držati knjigu, okretati stranicu i čitati s lijeva na desno, a u svemu tome mogu im pomoći i njihovi roditelji. Neka knjigu često ima u rukama, makar samo gledalo slike.

 

  1. Učite ga riječima i u svakodnevnom životu

Riječi nisu samo u knjigama nego ih susrećemo i u svakodnevnom životu, primjerice tokom kupovine u trgovini. Odvedite ga u shopping i neka ti pomogne izabrati namirnice, a ti mu ukaži na neke jednostavne riječi poput mlijeka, jaja, meso itd. Ovo će mu pomoći bolje shvatiti vezu između riječi i predmeta koje opisuju.

 

  1. Koristite dječji rječnik

Pitanja koja djeca stalno ponavljaju su ‘zašto?’ i ‘što je to?’. Veliki rječnik pojmova može ih zbuniti pa pri objašnjavanju radije koristi onaj namijenjen djeci koji je baziran na ilustracijama.

 

  1. Razmišljajte naglas kod čitanja

Većina nas razmišlja u sebi, no kod čitanja s djetetom važno je sva pitanja postavljati na glas jer time učite dijete analitičkom pristupu stvarima i kako se lakše povezati s tekstom.

 

  1. Prepoznavanje slova je važnije od ‘bubanja’ abecede

Abeceda se obično uči napamet, ali to neće pomoći djetetu da lakše čita. Puno je važnije naučiti ga kako zvuči koje slovo, kako ga prepoznati u tekstu i da razmišlja koje sve riječi, odnosno pojmovi, počinju tim slovom.

 

  1. Ako vi cijenite knjige i vaše dijete će ih cijeniti

Roditelji trebaju biti primjer svom djetetu i u ovom aspektu života. Dakle, ako često imate knjige u rukama, dijete će također biti više zainteresirano za njih. Logično, zar ne? Neka barem jedan dan u sedmici bude rezerviran za porodično druženje uz knjigu.

Pročitajte još