Tokio: “Nepristojni” rekreativci u gradskim pakovima

Piše: Redakcija

Ljubitelji rekreativnog trčanja u japanskoj prijestolnici pozvani su da pripaze na svoje ponašanje dok džogiraju u blizini carske palate. 


Kako prenosi AFP, apel su uputile gradske vlasti nakon što je u centru grada zabilježeno nekoliko ispada čiji su vinovnici džogeri.

Nekoliko turista se žalilo da su džogeri uletali u njih i nastavljali da trče bez ikakvog izvinjenja.

– U pojedinim slučajevima, trkači su im se podsmijehivali, pa čak i vikali na njih – kazao je jedan zvaničnik, dodajući da je u posljednje tri godine pristiglo oko 100 ovakvih pritužbi.

Premda je sama rezidencija japanskog cara nedostupna, veliki dijelovi ovog kompleksa, koji se nalazi u centru Tokija, otvoreni su za javnost, posebno njegove zelene površine koje svakodnevno koristi oko 10.000 rekreativaca.

Kako bi nevaspitane džogere dovele u red, gradske vlasti su postavile table koje pozivaju trkače da: propuštaju pješake, trče u suprotnom pravcu i budu učtivi.

Japance često podsjećaju na stroga pravila ponašanja, koja regulišu sve segmente javnog života, od vožnje metroom do korišćenja javnog toaleta, postavljanjem tabli i natpisa na vidnim mjestima, prenosi B92.

Javne konfrontacije i neljubaznost su veoma rijetka pojava, čak i u prenaseljenom Tokiju.

Pročitajte još