Kako oprati zavjese?

Piše: Redakcija

Imate česte probleme u vezi s pranjem zavjesa? Prašinu i prljavštinu sa zavjesa moguće je ukloniti pomoću usisivača, ali da se ne upotrebljava nastavak s četkom jer bi se mogla oštetiti tkanina. Umjesto toga može se upotrijebiti običan nastavak. Zavjese treba prati jednom godišnje bilo da ih perete u mašini ili ih šaljete na hemijsko čišćenje, kako bi što duže trajale. Male se zavjese ne smiju prati u mašini ako je podloga ista kao i materijal, jer bi se tkanina mogla skupiti. Budući da su velike zavjese dok su mokre teške, dobro ih je odnijeti na hemijsko čišćenje ili u praonicu gdje postoje veći strojevi.

Prije pranja je potrebno ukloniti kvačice za utege dok je za zavjese od finog materijala predviđeno ručno pranje. Ako su zavjese podstavljene dobro ih je prati prema uputama proizvođača za osjetljivu tkaninu. Pamučne zavjese se pažljivo istegnu prije nego što se objese kako bi mogle sačuvati oblik. Zavjese od plastičnih i staklenih vlakana ne treba prati u mašini te peglati i cijediti. One se isto tako ne smiju slati na hemijsko čišćenje, jer bi mogle popucati. Dok se peru, preporučljivo je nositi rukavice.

Sintetičke zavjese se ne smiju peglati jer bi se mogle rastopiti dok se zavjese od svile i najlona ne smiju namakati. Zavjese od najlona se mogu izbijeliti pomoću izbjeljivača za sintetiku i to uz pomoć specijalne vrste za mrežaste zastore. Nakon toga ih treba isprati i osušiti.

Svi koji imaju mrežaste zavjese trebaju znati kako se mogu skrutnuti u smjesi šećera otopljenog u vodi. Bit će dovoljno 150 grama šećera na 5 decilitara vode. Mrežaste zavjese se objese dok su još vlažne, a sve kako bi izbjegli peglanje na koje bi mogli potrošiti mnogo vremena.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti