Dr. Taib Delić, ginekolog

Piše: Redakcija

Dijagnosticiran mi je lipom na lijevoj preponi. Kako se on može odstraniti? Ostavlja li posljedice, može li se vratiti?

Lipomi su dobroćudni tumori uzrokovani rastom masnih ćelija unutar vlaknaste kapsule i obično se nalaze ispod kože. Uzrok im nije poznat, ali je uočeno da se često nasljeđuju. Ukoliko su manji, ne smetaju i nisu upaljeni, liječenje nije potrebno. Samo pražnjenje lipoma “isisavanjem” masnih ćelija nema efekta, jer se iz kapsule ubrzo formira isti lipom. Liječenje je isljučivo hirurško i tada se lipom u cijelosti uklanja zajedno s kapsulom. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, a rez se zatvara s nekoliko šavova. Kako je uklonjena i kapsula, na tom mjestu promjena se ne može ponovo vratiti.

Odstranjivala sam kondilome, ali su se ponovo pojavili. Problem je što sam sada trudna. Šta biste preporučili kao terapiju, trebam li ih i smijem li ih uklanjati sada?

Zbog promjena u imunološkom sistemu trudnica često se aktiviraju pritajene HPV infekcije i pogoršava se stanje s kondilomima. Kreme i rastvori za ukljanjanje kondiloma se ne preporučuju u trudnoći. Metoda liječenja koju ja koristim je lasersko uklanjanje kondiloma i to je potpuno bezbjedna i bezbolna opcija za trudnice. Kako postoji (iako mala) mogućnost zaraze disajnih puteva bebice HPV-om pri porođaju, preporučujem Vam da kondilome uklonite prije poroda.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti