Dr. Jasmina Dizdarević, psiholog

Piše: Redakcija

Kad sam se udala, sva muževa familija me dobro prihvatila, a i ja njih. Posebno sam bila dobra sa zaovom, dok nisam otrkila da je žena patološki lažljivac. Laže i o najbanalnijim stvarima i nekoliko puta sam joj skrenula pažnju na to. Ona to i dalje radi, a ja ne znam kako da se više postavim prema njoj.

Bilo bi dobro da to postavite kao porodični problem i zajedno ga riješite s njenim roditeljima i bratom. Vjerujem da će otvoreni razgovor razriješiti sve vaše zajedničke dileme. Život u zajednici nameće mnoge probleme, tipa nesuglasice, zavisti, ljubomore, spletkarenja, ali kada svi dobiju pravu i određenu ulogu koja im porodično pripada, onda sve dođe na svoje mjesto. Kako ste porodica i kako vam valja živjeti zajedno, onda je bolje da sve izgladite na vrijeme.

U porodici imamo šizofreničara. Kako da komuniciramo s njim? Ljudi nas pomalo plaše, a mi ga volimo i želimo mu pomoći…

Najbolje bi bilo da vam njegov ordinirajući ljekar, koji ga liječi, objasni tip njegove bolesti i kako da se ponašate prema njemu. To je ozbiljna dijagnoza i zahtijeva adekvatno liječenje, ali i pomoć i podršku porodice.
Uz dobru i stalnu terapiju, život može biti itekako osmišljen.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti