Dr. Adnan Dedić, stomatolog

Piše: Redakcija

Bebi od sedam mjeseci niču zubići i ima mnogo problema. Desni su crvene, otekle, plače, obično navečer… Čula sam da su nekima pomogle ogrlice od ćilibara. Je li nauka potvrdila da to pomaže ili su to samo “priče”?

Stari, alternativni metod ublažavanja boli usljed nicanja mliječnih zuba kod beba je ogrlica od ćilibara ili jantara. Ćilibar je prirodni analgetik i kada je u dodiru s kožom, oslobađa ljekovita ulja, koja ublažavaju bol. Ogrlice su namijenjene bebama od tri mjeseca starosti su predviđene za nošenje oko vrata, a ne žvakanje i glodanje, jer ćilibar djeluje jedino ako je u dodiru s kožom. Odavno je ćilibar poznat po tome da jača imunološki sistem, ublažava upale, pospješuje zacjeljivanje rana, itd. Međutim, postoje oprečna mišljenja stručnjaka i samih roditelja o efikasnosti i sigurnosti upotrebe ćilibara kod beba. Jedni smatraju da je ćilibar vrlo efikasno sredstvo, dok drugi misle da nema nikakvog efekta, te da je čak i opasno da male bebe nose ogrlice oko vrata. U Zapadnoj Evropi ogrlice od ćilibara se mogu normalno uzeti u apotekama, kao i svaki drugi preparat. Kod nas rijetko, samo u nekim apotekama.

Otkako sam trudna počele su mi krvariti desni kada perem zube. Nemam karijesa, ali imam nekoliko plombi. Šta savjetujete?

U toku trudnoće desni postaju slabije i osjetljivije zbog djelovanja hormona. Zbog toga, vrlo lako prokrvare prilikom pranja zuba. U trudnoći se često javljaju problemi s desnima, te se to označava i kao posebna bolest, gingivitis gravidarum. Potrebno je održavati što kvalitetniju oralnu higijenu. Koristiti mekanu (soft) četkicu, pažljivije prati zube, upotrebljavati vodice za ispiranje usta ili ispirati žalfijom. Ishrana treba biti pravilna i kvalitetna, sa što više vitamina i što manje šećera. Obavezno treba posjetiti stomatologa da se ispita stanje u Vašim ustima, te eventualno propiše odgovarajuća terapija. Posjete stomatologu moraju biti redovne, da bi se kvalitetno pratilo stanje Vaših desni.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti