Porodica Escobar: Čime se danas bavi sin najpoznatijeg kriminalca svih vremena

Piše: Redakcija

Juan Pablo Eskobar, najstariji sin najbogatijeg kolumbijskog narko-dilera Pabla Escobara, odrastao je u luksuznim kućama gdje su slonovi i zebre slobodno lutali dvorištem. Nakon smrti njegovog oca i propasti kokainskog carstva, morao je da promijeni ime i pobjegne iz Kolumbije 1993. godine.

Uprkos svemu, kaže da se i dalje divi svom ocu kojeg i dalje voli.

“Živjeli smo kao u Diznilendu. Žirafe, slonovi, motori, svašta smo mogli da radimo i na svašta smo mogli da trošimo novac. Bio sam spreman da umrem za njega. Ne postoji šansa da sam ikako mogao da mrzim svog oca jer nisam bio potpuno siguran šta je radio”, ispričao je Juan Pablo za informativni magazin “60 Minutes”.

Stotine miliona dolara 

Pablo Eskobar odrastao je u siromašnoj porodici na periferiji grada Medelina na sjeveroistoku Kolumbije. Na vrhuncu trgovine kokainom u SAD-u, pretpostavlja se da je najmoćniji svjetski diler zarađivao oko 420 miliona dolara svake nedjelje.

Na početku ozloglašene karijere Eskobar je upravljao svojim narkocarstvom iz dubokih kolumbijskih džungli. Na početku karijere zvali su ga Robin Hood iz Kolumbije zato što je ogromne količine novca davao siromašnima u Medelinu.

Narkobos gotovo bezgranične ambicioznosti, Pablo Escobar u jednom trenutku odlučio se na ulazak u političke vode.

“Bila mu je to najgora odluka u životu. Jednom kad je ušao u politiku svi su počeli da obraćaju pažnju”, rekao je Huan Pablo.

Njegov najstariji sin uvjeren je da bi njegov otac i danas bio živ samo da nije ušao u politiku.

Uspješno bježao policiji 

Pablo Escobar je uspješno izbjegavao atentate, policijske racije, a nekoliko puta je bježao iz zatvora. Drugog decembra 1993. godine ubijen je u okršaju s kolumbijskom policijom.

Juan Pablo kaže da je samo desetak minuta ranije razgovarao s ocem, a nakon smrti oca je najavio nastavak kartela Medelin i porodičnog posla krijumčarenja drogom. Ubrzo je promijenio mišljenje i kaže da je odlučio da se bavi mirnijim poslovima, prenosi Express.hr.

“Deset minuta nakon smrti oca bio sam ljut, ali nakon još deset minuta sam nazvao novinare i rekao im da neću nastaviti očevim stopama. Otada živim mirnim životom svaki dan”, kaže Huan Pablo.

On je postao arhitekta, odselio se u Argentinu, a tek je u posljednjih nekoliko godina odlučio da govori o svom ocu. Kaže da ne odobrava kriminalni život Pabla Eskobara, ali da će uvijek braniti svog oca od optužbi da je bio loš roditelj.

“Ne ponosim se nasiljem, ali se ponosim njegovim osjećajima prema meni. Ljubavi prema mojoj majci i mojoj sestri. Radio je neke stvari zbog kojih su ga voljeli, radio je neke stvari zbog kojih ga nisu voljeli, ali to je moj otac”, kaže Juan Pablo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti