5 ubica veze, ali i plan za spašavanje po savjetu dr. Phila

Piše: Redakcija

Sjetite se koliko ste puta rekli da ćete samo provjeriti e-mail, pa zaglavili za računarom. Gadgeti su jedan od ubica veze, upozorava psihoterapeut dr. Phil McGraw. Ističe kako je važno shvatiti što radite prije nego što takve “sitnice” zagospodare te počnete gubiti vrijeme umjesto da se posvetite dragim ljudima. A na vezu utječu i krediti, dugovi ili partnerova nezaposlenost.

– Usmjerite se prema pravom problemu – savjetuje dr. Phil.

Nemojte iskaljivati ljutnju na partnera, nego na problem i zajedno tražite rješenje.

– Svako ima iracionalnu i destruktivnu emocionalnu stranu osobnosti koja može loše utjecati na vezu. Želite li u svemu biti najbolji te se stalno natječete s partnerom, pretvorit ćete vezu u beskrajnu bitku – objašnjava dr. Phil i dodaje kako ćete shvatiti da ste krenuli u pogrešnu smjeru čim se zapitate kako možete biti pobjednik ako voljenu osobu pretvarate u gubitnika.

Napominje kako se čvrste veze temelje na žrtvovanju i brizi, a ne moći i kontroliranju. Natjecanje će uništiti užitak i povjerenje u svakoj vezi. Tako je i s kritiziranjem.

Konstruktivna je kritika uvijek dobrodošla, no redovno pronalaženje pogrešaka će partnera udaljiti od vas. Radije gledajte što sve čini dobro.

Omiljeni hobiji neprimjetno razaraju bliskost

U sedmični raspored uvrstili ste vrtlarenje, boćanje, knjige i radionice. Pazite da vam hobiji ne oduzimaju toliko vremena da zanemarujete jedno drugo. Kako biste ostali bliski, izdvojite vrijeme u kojem ćete zajedno stvarati i uživati, kaže dr. Phil.

Na raspolaganju ste svima, ali partneru ne

Uvedite pravilo da se u određeno vrijeme stišava ili isključuje zvuk na mobitelu, predlaže dr. Phil. U suvremenom svijetu nema granica. Ljudi su zbog posla dostupni svima u svako doba. Tako vam život može proletjeti pred nosom, upozorava Phil.

I kućanski poslovni mogu ugroziti vezu

Posvetite se jedno drugomu. Nema smisla ako perete suđe, ribate kupaonicu ili usisavate dok partner pokušava razmijeniti novosti ili probleme s vama i očekuje potporu ili savjet. Odvojite vremena za razgovor, pa se posvetite onome što ste radili.

Život u oblacima je opasan, radije odredite prioritet

Razgovarajte o željama i sanjajte što više, no katkad siđite s oblaka i odredite prioritet. Ako priželjkujete kuću na selu, a jedva otplaćujete stan u gradu, procijenite što možete učiniti kako biste oboje bili zadovoljni. Bitno je da stalno idete naprijed.

Kad se zaboravite zabavljati, sve će krenuti nizbrdo

Ne zaboravite se igrati, napominje dr. Phil. Igra je čin ljubavi i nagrade. Čar je igre u druženju, vremenu i smijehu koji dijelite. Možete se zabavljati i bez novca. Ponašajte se kao djeca. Trčite, plešite na vašu pjesmu, bilo što, samo – uživajte!

Philov plan spašavanja

Ako osjetite da ste se udaljili, najgore što možete učiniti jest da ignorirate problem. Što prije otvoreno razgovarajte, savjetuje dr. Phil.

– Ne okrivljujte partnera, objasnite mu koji su njegovi postupci stvorili vaše strahove. Ugodno razgovarajte, ne podižite glas te pod svaku cijenu izbjegnite optuživanje. Tako se druga strana neće odupirati ili imati osjećaj da se mora braniti – dodaje psihoterapeut.

Recite što imate pa dopustite da vam partner kaže što misli. Kad osjetite da su se strasti smirile, krenite na detalje. Objasnite kako biste zajedno jedno drugomu mogli poboljšati samopoštovanje, uzajamno poštovanje i osjećaje vrijednosti. Istaknite da osjećate kako se oboje često vodite mišlju da samo jedno od vas podmiruje većinu troškova, da samo jedno od vas odlučuje o tome kamo ćete na odmor ili koji ćete film gledati. Zatim dajte do znanja da ste samokritični i svjesni svojih pogrešnih postupaka te da ste ih spremni promijeniti.

– Dajte konkretne primjere situacija u kojima ste dopustili da prevlada vaša negativna strana, zbog koje ste imali problema u odnosu. Pokušajte zajedno pronaći rješenje za sitnicu koja pomalo razara vašu vezu – kaže dr. Phil.

Kad osjetite pomak, rješavajte problem po problem.

Prepoznajte trenutak za zdravu kritiku

Nakon što ste preispitali svoje potrebe te što želite i očekujete od partnera, vrijeme je za malo konstruktivne kritike. To je ključna faza, u kojoj biste jedno drugomu nježno i bez osuda trebali dati do znanja što vam smeta i zašto se osjećate loše.

Podijelite strahove, obnovite bliskost

Prihvatite ako se partner s nečim ne slaže i dopustite mu da kaže zbog čega se on loše osjeća. Tad će razgovor ići u pravome smjeru, tvrdi dr. Phil. Samo ćete tako moći podijeliti svoje najintimnije potrebe i strahove te se ponovno zbližiti.

Oboje riješite test. Na ponuđena pitanja odgovorite s “Tačno” ili “Netačno”

  • Ne mogu pronaći prave riječi da izrazim ono što želim reći.
  • Brinem se da me partner ne odbaci.
  • Izbjegavam razgovor je se bojim da je moje razmišljanje pogrešno.
  • Osjećam da ću, ako progovorim, samo pogoršati situaciju.
  • Previše govorim i ne dajem partneru priliku da dođe do riječi.
  • Ne veselim se našim razgovorima.
  • Nakon što započne svađa, ne znam se zaustaviti.
  • U razgovoru često branim svoje stavove.
  • Često spominjem partnerove greške iz prošlosti.
  • Moje ponašanje ne odgovara onomu što kažem.
  • Često se ulovim kako ne slušam partnera.
  • Na gnjev i uvrede nastojim uzvratiti istom mjerom.
  • Previše zezam partnera dok razgovaramo.
  • Rijetko govorim o zaista važnim temama.
  • Često prešućujem probleme.
  • Ne volim kad moj partner stvara probleme.
  • Mislim da je važno reći partneru sve što mi smeta  na njemu.
  • Zamjerke iznosim u žaru.
  • Dok o nečemu raspravljamo, često govorim: “Ti uvijek” ili “ti nikada”.
  • Dok iznosim zamjerke, rijetko mislim na partnerove osjećaje.
  • Ne volim raspravljati jer mi se čini kako to loše utječe na naš odnos.
  • Ne volim razgovarati o negativnim osjećajima koji su se zavukli među nas jer se zbog toga samo osjećamo još gore.
  • Ne mislim da bih trebala/o govoriti o tome što me muči, jer je partner to već mogao primijetiti.

Objašnjenje

U ovom testu ne postoji pravi broj tačnih ili netačnih odgovora. Trebali biste zajedno proći odgovore. Oni na koje ste različito odgovorili, pomoći će vam da se suočite s problemima u komunikaciji.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti