Platini: Nogomet mora biti lider u borbi protiv rasizma

Piše: Redakcija

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini je na sastanku s predstavnicima Ujedinjenih nacija u Ženevi izjavio da nogometa mora biti lider u borbi protiv rasizma, na terenu i van njega.

– S velikom popularnosti dolazi i odgovornost – kazao je Platini.

U posljednjih nekoliko godina UEFA i FIFA su započele borbu protiv rasizma. Brojni prekršitelji kažnjavani su novčano, a ekipe igranjem utakmica pred praznim tribinama, ali rasizam nije iskorijenjen.

– Oni koji vode nogomet imaju dužnost da štite igrače od svih oblika diskriminacije. Današnji nogomet ne tolerira bilo koju vrstu diskriminacije, bilo da se radi o rasnoj, kulturnoj, spolnoj diskriminaciji ili homofobiji – kazao je Platini.

No, i dalje slučajevi diskriminacije pune stranice novina, što govori da su potrebni veći napori.

– Postoji stvaran problem s rasizmom u nekim dijelovima Evrope, to je sigurno – kazao je predsjednik UEFA-e.

– Takvo ponašanje dolazi od malih orgaiziranih grupa koji svoju mržnju žele iskazati na nogometnim terenima kako bi stekli popularnost i medijsku pokrivenost preko našeg sporta – izjavio je Platini.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti