Kako da vratite sjaj nakitu

Piše: Redakcija

U posudu sipajte vodu, ubacite nakit i malo deterdženta, pa kada voda proključa sklonite sa šporeta. Kad se voda ohladi izvadite nakit i istrljajte ga četkicom

ZLATO: Nemojte koristiti abrazivno sredstvo, jer će se nakit lako izgrebati i izgubiti sjaj. Čisto zlato neće oksidirati čak ni u dodiru s kiselinom, ali komadi napravljeni od zlata i legure s različitim metalima (srebro, bakar, nikl, paladijum, cink), u određenim uslovima će tamniti. Pocrnit će ako se kupate u banjskoj vodi u kojoj ima mnogo sumpora, ako dođe u dodir s kozmetikom, ako imate kvaran zub, ili ako vaš znoj sadrži više hemijskih sastojaka od uobičajenog.

KORALJI I SLONOVAČA: Nježno ih trljajte čistom, flanelskom krpom. Oštećenja mogu izazvati razne hemikalije (parfem, šminka), što znači da ih treba stavljati tek kada ste potpuno našminkani i spremni za izlazak. Podjednako su osjetljivi i koralji i slonova kost, pa ih nikada nemojte kvasiti.

DRAGO KAMENJE: Dijamanti se čiste vodom u koju ste stavili malo amonijaka i deterdženta za suđe. Ujedno, dijamanti, uz rubine i safire, spadaju u najotpornije kamenje, pa ih je moguće i otkuhati. Ali, to ne važi za osjetljivo kamenje, poput malahita, topaza, opala, ametista, smaragda, lapis azulija, tirkiza, mjesečevog kamena… koje nikada ne smijete grijati. Nakit sa dragim kamenjem skidajte kada ste u dodiru s vodom ili hlorom.

Pročitajte još