Generacija 2018. godine: Ovo su najtalentiraniji mladi glumci u Evropi

Piše: Redakcija
Dvadeset i prva generacija mladih zvijezda evropskog filma odabrana je i bit će predstavljena u februaru 2018. godine, tokom 68. Berlinskog filmskog festivala.
 Stručni žiri je izabrao 10 imena za ovogodišnju selekciju “European Shooting Stars”, koja okuplja nove nade od kojih se najviše očekuje.

“European Shooting Stars” je prestižna selekcija, a talenti su nerijetko kasnije postajali međunarodne zvijezde.

Matteo Simoni, Belgija

Odabrani filmovi: “Gangster”, “Marina”, “Zbir istorije”

Simoni je u matičnoj Belgiji poznat po uspješnim humorističkim serijama i redovnom pojavljivanju u pozorištu. Za ulogu u filmu “Marina” je dobio nominaciju za najboljeg glumca u svojoj državi, a žiri “European Shooting Stars” je zapazio njegov “širok glumački raspon” u ostvarenju “Gangster”.

Irakli Kvirikadze (Gruzija)

Odabrani filmovi: “Taoci”, “Tbilisi”, “Volim te”

Gruzija je prvi put nominovala jednog glumca za ovu selekciju, i odmah su dobili svoju buduću zvijezdu. Kvirikadze je kupio žiri svojim “prirodnim prisustvom na ekranu i nezadrživom energijom”.

Luna Wedler, Švajcarska

Odabrani filmovi: “Blue my mind”, “Tinejdžeri amateri”, “Ponoćni trkač”

Najmlađa u ovom društvu je Luna Vedler, koja ima 18 godina i švajcarsko-nemačkog je porijekla. Iako je završila školu savremenog plesa, za studije je odabrala glumu.

Franz Rogowski, Njemačka

Odabrani filmovi: “Srećan kraj”, “Fikkefuchs”, “Viktorija”

Iako je tek zakoračio u četvrtu deceniju života, Rogovski može da se pohvali da je već učestvovao u mnogim visokobudžetnim pozorišnim projektima, snimio hvaljeni triler “Viktorija”, sniman iz jednog kadra, te sarađivao sa gigantima režije kakvi su Michael Haneke i Terrence Malick.

Reka Tenki Mađarska

Odabrani filmovi: “Noć u Mašarskoj”, “O tijelu i duši”, “Klub dijamanata”

I Reka Tenki je među iskusnijima u ovoj generaciji “European Shooting Stars”. Njen najveći uspjeh do sada je svakako “O duši i tijelu”, film koji je upravo u Berlinu, početkom 2017, osvojio mnoštvo nagrada, među kojima je i najvažnija – Zlatni medvjed.

Matilda de Angelis, Italija

Odabrani filmovi: “Italijanska trka”, “Nesmotreni”, “Porodica”

Multitalentirana djevojka ima 22 godine i otkrivena je 2015. godine, a već godinu poslije bila nominovana za nagrade Italijanske filmske akademije, i to u dvije kategorije – za najbolju glumicu i najbolju originalnu pjesmu, temu filma “Italijanska trka” koju izvodi De Angelis.

 

Jonas Smulders Holandija

Odabrani filmovi: “Braća”, “Nikad nećemo biti kraljevske krvi”, “Dobar život”

I Jonas Smulders je dobitnik statue jedne zlatne životinje, a u njegovom slučaju je to Zlatno tele, nagrada Holandskog filmskog festivala koja mu je dodijeljena 2015. godine. Žiri “European Shooting Stars” je istakao njegov “izuzetno suptilni performans” u filmu “Braća”.

 

Eili Harboe, Norveška

Odabrani filmovi: “Telma”, “Pepeo u sali planinskog kralja”, “Poljubi me, je.eni moronu”

I za nju je ovo bila godina velikog proboja, jer je 23-godišnja norveška glumica postala planetarno poznato ime zahvaljujući odličnoj ulozi u psihološkom triler-hororu “Telma”.

Alba August, Švedska

Odabrani filmovi: “Postajući Astrid”, “Oslanjanje”, “IRL”

Kćerka jednog dobitnika Oskara, Zlatnog globusa i Zlatne palme i jedne dobitnice Zlatne palme, je na dobrom putu da barem dostigne slavu svojih roditelja. Njen glavni adut u ovom trenutku je uloga književnice koja je stvorila Pipi Dugu Čarapu.

Michaela Coel, Ujedinjeno Kraljevstvo

Odabrani filmovi: “Bilo je tako dugo”, “Ratovi zvijezda: Poslednji jedaj”, “Čudovišta: Tamni kontinent”

 

Coel je glumica, dramaturg, scenarista, pesnikinja i pjevačica. Tek je navršila 30. godinu, a već je dobila nagradu BAFTA za najbolju glumicu, prošle godine.

 

Pročitajte još