Dr. Taib Delić, ginekolog

Piše: Redakcija

Da li se infekcije i koje mogu prenijeti oralnim seksom? Inače, partner uvijek koristi kondom za uobičajeni seks.

Od seksualno prenosivih bolesti putem oralnog seksa najčešće se prenosi virus herpesa i može se širiti obostrano (s usta na spolni organ i obrnuto). HPV virus se često prenosi oralnim putem i pretpostavlja se da je riziko faktor za oralne i karcinome grla. Od virusa još je virus Hepatitisa B u ovoj skupini. Oralni seks  je odgovoran za gotovo 15 posto slučajeva prenosa sifilisa. Zabilježeni su slučajevi prenosa gonoreje i klamidije, s tim da su zbog građe ženskog spolnog sistema (upale grlića materice) rjeđi slučajevi prenosa sa žene na muškarca.

Kako se izboriti sa suhoćom vagine u menopauzi? Koje preparate koristiti, može li pomoći neka posebna vrsta ishrane?

Ukoliko nema kontraindikacija, najefikasija je terapija s lokalnom primjenom estrogena (ženskog spolnog hormona) u vaginu. Postoje više vrsta preparata (kreme, gelovi, vaginalne tablete), tako da je najbolje da se konsultirate sa svojim ginekologom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti