Dr. Jasmina Dizdarević, klinički psiholog

Piše: Redakcija

Moj suprug mnogo vremena provodi na internetu. Čak i kada dođu gosti, on tipka po telefonu, čita, šalje poruke… Kažem mu da je postao ovisan, on tvrdi suprotno. Ne sluša kad mu se obraćam, slabo razgovaramo. Kako da mu dam do znanja da to nije u redu? Pokušavala sam razgovarati, ali bez rezultata, koji pristup je najbolji?

Očito je da Vaš suprug ne želi da se mijenja i da mu je sve ono što nije njegov domen interesovanja dosadno. Pošto je on odrastao i zreo čovjek i zna šta i kako treba da radi, ne možete mu to zabraniti. Možete mu ukazivati, boriti se protiv toga, ali odluka je na njemu. Možda je najbolje da ga pustite da se ponaša kako želi i da sam uvidi svoju grešku. Odrasle ljude ne možemo mijenjati ako to ne žele. Mnogi su osjetljivi kada utječemo na promjenu njihovog ponašanja. Svako odgovara sam za svoje postupke. Nekad će mu zatrebati Vaše društvo i lijepa riječ, e tada ga pošaljite na internet.

Svaki put kad se iznerviram na poslu, a dešava se to često, srce mi jako počne da lupa, ruke se tresu, stišće me u prsima i zuji u glavi. Imam osjećaj da ću pasti u nesvijest. Da to znači da imam neki poremećaj i kako se on može liječiti? Ne pijem tablete za smirenje.

Mislim da morate potražiti savjet psihologa lično, kako biste otkrili zbog čega tako burno emotivno reagirate na sve što Vas iritira na poslu. Morate naučiti kontrolirati svoje emocije i ponašati se u skladu s onim što je za Vas važno, kako biste sačuvali sebe i svoje zdravlje. Anksioznost i strah koji osjećate pred svakom preprekom koja Vam naiđe znači da niste naučili kako se postavljaju prioriteti svega onoga što je za Vas važno. Morate imati više samopouzdanja i vjerovati da je ono što radite po Vas najbolje, i da svakome možete objasniti, ali bez tolikog emotivnog uzbuđenja i preživljavanja. Trošite se i previše, a možda su sve to za nekoga beznačajne stvari. Životno iskustvo je mudrost, ono će Vas naučiti kako se lijepo i lagano živi u skladu sa svojom dušom i tijelom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti