Dr. Adnan Dedić, stomatolog

Piše: Redakcija

Moj problem je estetske prirode. Kad se smijem, vide mi se cijele desni. Mogu li to promijeniti? Stid me, često zaklanjam rukom usta kad se smijem.

Potrebno je da posjetite svog stomatologa, da se ispita stanje usta, odnosno zuba, desni i usana. Na taj način će se utvrditi tačno stanje, koji su mogući uzroci, te propisati odgovarajuća terapija. U zavisnosti od stanja u ustima, mogu se primijeniti različiti tretmani; laserski tretman (u lakšim slučajevma), hirurško oblikovanje desni, hirurško pomjeranje usne, aparat za pomjeranje zuba u prikladniju poziciju, hirurško oblikovanje vilične kosti.

Imam takozvane džepove oko zuba. Pokušao sam to liječiti, ali ne traje dugo. Stomatolog mi je preporučio režanj operaciju. Šta je to i jesu li rezultati dugoročni?

Režanj operacija predstavlja hiruršku obradu džepova oko zuba. To je metoda, koja se primjenjuje kada obične metode (npr. kiretaža džepova) ne daju odgovarajuće rezultate. Ovaj zahvat nije bolan, jer se izvodi u lokalnoj anesteziji. U toku operacije se dio desni odiže (pravi se režanj), uklanja se patološki promijenjeno tkivo oko korijena zuba i nakon toga se režanj vraća na svoje mjesto. Parodontološke promjene (džepovi oko zuba) se ne mogu izliječiti, ali pravilnom terapijom se mogu usporiti. Održavanjem kvalitetne oralne higijene, redovnim posjetama stomatologu, odnosno provođenjem propisane terapije, ove promjene se značajno mogu usporiti.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti