Pet slavnih žena koje su progovorile o važnim zdravstvenim problemima

Piše: Redakcija

Prije četiri godine Angelina Jolie iznenadila je svijet dirljivim priznanjem da je išla na dvostruku mastektomiju kako bi spriječila razvoj raka dojke. Izgubila je majku i tetu zbog raka, zbog čega nije htjela riskirati oboljenje, a kasnije je odstranila i jajnike. Njena ispovijest navela je mnoge žene da odu na pretrage i naprave isto. Koliko god bili površni, celebrityji često mogu pozitivno utjecati na neke stvari. Pet slavnih koje su tokom 2017. godine iskoristile svoj zvjezdani status da progovore o važnim zdravstvenim problemima i skinu stigmu s mnogih ozbiljnih stanja o kojima se malo ili uopće ne priča u društvu, piše portal 100posto.hr.

View this post on Instagram

I’m very aware some of my fans had noticed I was laying low for part of the summer and questioning why I wasn’t promoting my new music, which I was extremely proud of. So I found out I needed to get a kidney transplant due to my Lupus and was recovering. It was what I needed to do for my overall health. I honestly look forward to sharing with you, soon my journey through these past several months as I have always wanted to do with you. Until then I want to publicly thank my family and incredible team of doctors for everything they have done for me prior to and post-surgery. And finally, there aren’t words to describe how I can possibly thank my beautiful friend Francia Raisa. She gave me the ultimate gift and sacrifice by donating her kidney to me. I am incredibly blessed. I love you so much sis. Lupus continues to be very misunderstood but progress is being made. For more information regarding Lupus please go to the Lupus Research Alliance website: www.lupusresearch.org/ -by grace through faith

A post shared by Selena Gomez (@selenagomez) on

Prvi dio godine pjevačica se nije pojavljivala u javnosti, a kasnije je otkrila i zašto. Selena je zbog lupusa, autoimune bolesti, morala na transplantaciju bubrega. Organ joj je donirala njena prijateljica Francia Raisa, a Selena je pričala o cijelom iskustvu na društvenim mrežama i u televizijskim emisijama.

– Nadam se da ćemo pomoći nekome. Ono što smo mi prošle nije lako i nije bilo zabavno. Nadam se da će to inspirirati mnoge i da će shvatiti da još postoje dobri ljudi na svijetu, kazala je Selena.

Dan nakon što je dobila svoj šesti po redu i rekordni Emmy za najbolju glumicu u komediji za “Potpredsjednicu”, Julia Louis-Dreyfus saznala je da boluje od raka dojke. Sve je objavila na društvenim mrežama, a od tada je često progovarala o hemoterapiji i svim poteškoćama s kojima se susrela. U svom stilu, sa svim se nosila koristeći smisao za humor.

Lady Gaga je objavila da odgađa evropski dio turneje “Joanne” zbog borbe s fibromialgijom, hronične bolesti koju karakteriziraju snažna bol i umor. O svemu je snimila i kratki dokumentarni film za Netflix, “Gaga: Five Foot Two”, u kojem je izjavila kako svoja iskustva s hroničnom boli želi pretočiti u umjetnost.

LOS ANGELES, CA – DECEMBER 07: Chrissy Teigen attends GQ and Dior Homme private dinner in celebration of The 2017 GQ Men Of The Year Party at Chateau Marmont on December 7, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Charley Gallay/Getty Images for GQ) *** Local Caption *** Chrissy Teigen

Iskrena manekenka Chrissy prije je puno pričala o borbi supruga Johna Legenda i sebe s neplodnošću, a ove se godine otvorila o postporođajnoj depresiji. Nakon što je rodila kćer Lunu mjesecima se osjećala loše, a nije znala kome da se obrati. O svemu je napisala tekst i pozvala žene da otvorenije pričaju o problemima s kojima se suočavaju. Chrissy je uspjela pobijediti depresiju i sad je ponovo trudna.

Glumica, rediteljica i scenaristica ove je godine ispričala da se godinama bori s endometriozom, stanjem zbog kojih su mjesečnice vrlo bolne, a žene pate od boli i u drugim dijelovima ciklusa. Zbog komplikacija nakon jedne od operacija, Lena se od boli srušila na Met Gali početkom godine, te je prevezena u bolnicu. Lena je na društvenim mrežama podijelila i ožiljke koje ima od operacija, a o endometriozi zatim se počelo pričati i na nekim višim razinama.

Pročitajte još