Poznati fizičar Stephen Hawking podijelio savršen savjet za depresiju

Piše: Redakcija

Renomirani fizičar Stephen Hawking u ponedjeljak je proslavio svoj 76. rođendan. Dan ranije govorio je o depresiji na Kraljevskom institutu u Londonu.

Naučnik je na godišnjem okupljanju predavača povukao poetičnu paralelu između depresije i crnih rupa.

“Poruka ove lekcije jeste da crne rupe nisu tako crne kao što djeluju. Nisu vječni zatvori, kao što nam se nekada činilo”, rekao je.

“Stvari također mogu da izađu iz crnih rupa, možda čak i da preko njih pređu u neki drugi univerzum. Tako da, ako imate osjećaj kao da se nalazite u crnoj rupi – ne odustajte. Uvijek postoji put napolje”, dodao je.

Hawking se također osvrnuo na progresivnu neuromotoričku bolest koja mu je dijagnosticirana 1963. godine, a koja onesposobljuje i ograničava kretanje i govor.

“Iako sam imao tu nesreću da dobijem ovu bolest, imao sam ogromnu sreću da dobijem sve ostalo. Imam sreće što se bavim teorijskom fizikom u ovako zanimljiva vremena – to je jedna od oblasti u kojoj moj invaliditet nikada nije predstavljao ozbiljan hendikep”, rekao je, prenosi News.com.au.

“Također je važno pustiti ljutnju, koliko god vam se činilo da je život težak. Ako ne možete da se smijete sebi i životu, onda gubite svaku nadu”, zaključio je Hawking.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti