Seul: Policija u stilu “Gangnam Style”

Piše: Redakcija

Na centralnim ulicama Seula od danas zavodi red “turistička policija”, čiji su pripadnici obučeni u elegantne uniforme dizajnera zaslužnog za izgled popularnog pjevača Psya.

Njegov hit “Gangnam Style” obilježio je početak rada nove policijske jedinice, čiji su pripadnici izveli ples karakterističan za tu pjesmu. Oko 100 policajaca, i muškaraca i žena, prvi su “kontingent” nove policijske snage, formirane kako bi zaštitila turiste od pljački tokom boravka u južnokorejskoj prijestolnici, piše AFP.

Policajci su izabrani prvenstveno zbog svojih jezičkih vještina, budući da mnogi od njih govore engleski, japanski i mandarinski.

Oni ne nose oružje, ali imaju značke na kojima je navedeno koje jezike govore, a obučeni su u uniforme koje dizajnira jedan od dizajnera odijela popularne južnokorejske muzičke zvjezde Psya.

Kako kaže jedan od regruta Park Jae-Hjong, ovi policajci će pomoći onima koji su preskupo platili vožnju taksijem ili hranu koja se prodaje na ulici, a pozivaće regularnu policiju u ozbiljnijim situacijama, prenosi B92.

– Turistička policija nije formirana zato što ova zemlja nije sigurna. Vi ste ambasadori koji će pokazati koliko je ova zemlja bezbjedna. Od sada ćete biti veoma zauzeti jer ćete se slikati sa turistima -rekao je predsjednik Korejske turističke organizacije Li Čarm novim policajcima.

Broj stranih turista u Južnoj Koreji raste iz godine u godinu, a 2012. godine dostigao je rekord od 10 miliona, za šta je djelimično zaslužan i sam Psy sa svojim hitom koji ga je učinio svjetskom zvijezdom.

“Gangnam Style” najpopularniji je spot svih vremena na YouTubeu sa skoro 1,8 milijardi pregleda.

Pročitajte još