Nick Nolte: Od buntovnika do sijedog starca kojeg smo jedva prepoznali

Piše: Redakcija
Iako je glumačku karijeru započeo u pozorištu, Nick Nolte (76) proslavio se nakon što se pojavio u seriji ‘Rich Man, Poor Man’ koja je dobila i nekoliko nominacija za Emmy. Jedan od najcjenjenijih glumaca današnjice tri je puta nominiran i za Oscara, no osim po uspješnim glumačkim ostvarenjima, javnosti je poznat i po turbulentnoj prošlosti. Još 1965. godine bio je uhapšen jer je krivotvorio dokumente zbog čega je osuđen na kaznu od 45 godina zatvora, no kazna je privremeno odgođena iako su ga zbog toga proglasili nepodobnim za odlazak u vojsku pa taj potez nikad nije oprostio.

Profimedia

Nolte je godinama muku mučio i s ovisnostima o raznim porocima, pa je nekoliko puta bio i uhapšen jer je vozio pod utjecajem opijata. Mnogi i danas pamte policijsku fotografiju iz 2002. godine koja je nakon jednog od hapšenja završila u medijima, a zbog koje je, kako on sam kaže, u očima javnosti ispao ludak. Naime, nakon što je poslije  zadržan u pritvoru, jedan od policajaca pitao ga je može li ga fotografirati, on je pristao, a ostalo je historija.

Profimedia

– Fotografija je postala viralna u sekundi. Moja razbarušena kosa, uznemireni izraz lica, izgledao sam kao najveći bjegunac – prisjeća se Nick.

Profimedia

Nolte je tada bio pod utjecajem droge GHB za koju je kasnije priznao da je kroz četiri godine konzumirao gotovo svakodnevno.

Profimedia

– GHB je bila jedna supstanca s kojom se nisam trebao petljati – dodaje, no priznaje i da mu je to hapšenje bilo poziv na buđenje.

Samo deset godina prije spomenutog hapšenja Nick je prema časopisu People bio proglašen najseksi muškarcem na svijetu. Danas, 16 godina kasnije, Nolte je potpuno trijezan, vodi miran porodičan život i sa suprugom Clytie Lane odgaja desetogodišnju kćerkicu Sophie, a iz prethodne veze ima i sina. Trenutno je u četvrtom braku.

Profimedia

Glumac je o svom životu progovorio u najnovijim memoarima nazvanima ‘Rebel: My Life Outside The Lines’.

Nick je glumio u gotovo više od 50 filmova, a njegova prva veća uloga bila je ona u filmu ‘The Deep’, nakon čega je uslijedio ‘Who’ll Stop the Rain’. Među najveće filmske zvijezde lansirao ga je film ’48 sati’ u kojem mu je partner bio Eddie Murphy. Uslijedili su ‘Gospodar plime’, ‘Rt straha’, ‘Lorenzovo ulje’ ‘Jefferson u Parizu, ‘Prije mraka’, te brojne druge uspješnice.

Profimedia

Pročitajte još