Jesu li drugorođena djeca rođena da budu problem…

Piše: Redakcija

Postoji dosta istraživanja koja govore o mnogim (obično pozitivnim) stranama prvorođene djece, no ovaj put u fokusu su mlađa djeca, koja su također puna pozitivnih mogućnosti, ali ih zasjenjuje i jedna negativna.

Naime, dokazano je da mlađa, drugorođena djeca imaju znatno veće šanse da postanu problematična, odnosno da njihov nestašni dječji karakter ostane dulje aktualan nego kod starije, odnosno prvorođene djece.

U to se doduše dugo i sumnjalo, a sad se i potvrdilo u istraživanju u kojem se zaključuje da drugorođena djeca, posebno ako je riječ o dječacima, imaju od 20 do 40 posto veće šanse, odnosno rizik, da tijekom života završe u zatvoru, budu suspendirani u školi ili postanu maloljetni delinkventi, u odnosu na starijeg brata ili sestru. Istraživanje je paralelno rađeno na Floridi i u Danskoj, a rezultati su se pokazali dosta sličnima, unatoč različitim podnebljima.

Takva su djeca sklonija zloći i ignoriranju pravila, jer roditelji obično ulažu više napora kod odgoja prve, odnosno starije djece.

Glavni istraživač John Doyle o tome je rekao: “Smatram da su rezultati iznimno važni jer nas podsjećaju da bismo trebali posvetiti malo više pozornosti na tu mogućnost, kad su u pitanju mlađa djeca, posebno ako odmalena pokažu sklonost problemima.”

No njihov se zaključak ne odnosi samo na roditeljski pristup drugorođenoj djeci. “Neka starija djeca sad ne likuju, jer je istraživanje pokazalo kako nisu uvijek krivi samo roditelji. Dio problema kod (problematične) drugorođene djece često leži upravo u starijoj braći i sestrama, zbog kojih se mlađa katkad ponašaju iracionalno, kao da su vječno ostali dvogodišnjaci.”

“Prvorođena djeca definitivno imaju tu veliku prednost jer su roditelji prvih godina njihovog života usmjereni samo na njih i njihovo blagostanje, tako da mlađa djeca nikada ne osjete toliku razinu roditeljske pozornosti. Odnosno, prema njima se roditelji često ponašaju drugačije. To je s jedne strane normalno, no problem je što se takvi različiti odnosi događaju istovremeno i traju za cijelo vrijeme odrastanja te se ne mogu razdvojiti odnos roditelja prema jednom djetetu, odnos prema drugom i narednoj djeci, kao i odnos starije braće/sestara prema mlađoj”, pojašnjeno je, piše Index.hr.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti