Josipa Lisac ponovo pred sarajevskom publikom

Piše: Redakcija

Josipa Lisac se nakon godinu dana vraća pred sarajevsku publiku kako bi, s obzirom na to da je prošlogodišnji koncert u BKC-u bio rasprodat mnogo prije samog održavanja, u njenim pjesmama mogli uživati svi oni koji su prošle godine ostali bez ulaznica.

Zbog velikog interesa koncert će ovaj put biti održan u Domu mladih.

Diva hrvatske muzičke scene i dalje je diskografski i studijski aktivna i oduševljava nas uvijek iznova svojim pjesmama, koje uvijek donosi na nov i zanimljiv način. Prije sarajevskog koncerta održat će još samo koncert u beogradskom Sava centru za Valentinovo, gdje završava slavljeničku turneju povodom 50 godina karijere.

– Početkom 1968. došla sam prvi put u Sarajevo, bio je „Vaš šlager sezone”. Prvo sam bila u grupi “O’hara”, a potom i „Zlatni akordi”. Pjevali smo „Halo taxi”. No, i prije šlagera sam bila u Sarajevu, sjećam se, upoznala sam „Indexe”, klub je bio, nešto jako lijepo, ne mogu se sjetiti imena, mladi su bili, nisam još navršila ni 18 godina… Tako da… od prvih dana je Sarajevo u mojoj priči – kazala je Josipa za „Azru”.

Teško da postoji neko ko nije čuo i ko ne uživa u Josipinoj interpretaciji jedne od najljepših sevdalinki „Omer beže”. Istražujući njene davno objavljene intervjue, naišla sam na jedan koji je dala zajedno sa svojim saradnikom, najboljim prijateljem i životnim saputnikom, Karlom Metikošem, koji je i danas, nepunih 26 godina od smrti, njena najveća ljubav. On je znao da Josipa može pjevati sve, što je i pokazala: i jazz, i rock i narodnu muziku, i klasiku… Čuo ju je, ispričao je, kako je maestralno, dok je kuhala ručak, pjevala pjesmu „Omer beže”, pa ju je nagovorio da je i snimi.

– Da, on me nagovorio da je snimim. I zahvaljujući njemu taj tonski zapis danas postoji. U Sarajevu u tonskom studiju smo je snimali, sjećam se, bio je prijepodnevni termin, 11 ili 12 sati, danas je nezamislivo snimati u to doba. U te sate se budim. Sedamdesetih godina sam otkrila ljepotu sevdalinke. Etno muziku, tradicionalnu pjesmu u cijeloj bivšoj zemlji sam tretirala s jednim poštovanjem – kazala je Lisac.

Pročitajte još