Pao je i Woody Allen: Moćna PR agentica nije mogla spasiti njegov ugled

Piše: Redakcija

Brojni glumci su najavili kako više neće surađivati s Woodyjem Allenom zbog optužbi da je seksualno zlostavljao svoju biološku kćerku Dylan Farrow…

Kako je uopće Allen bio toliko na vrhu s obzirom na kontroverze koje su ga pratile kroz život?

Slikovni rezultat za woody allen

Naime, Allenova kćerka optužila je redatelja da ju je seksualno zlostavljao još 1993. godine, ali tada njezine optužbe nisu “urodile plodom”. Većina ih je odbacila i rekla kako ne vjeruju optužbama jer nema dovoljno dokaza. U današnje vrijeme, kada je sve u znaku #MeToo pokreta i borbi protiv osoba koje iskorištavaju svoju moć, poput Harveyja Weinsteina, optužbe Dylan Farrow napokon su saslušane. Brojni glumci počeli su najavljivati kako neće više sarađivati s Woodyjem Allenom, a među njima su Colin Firth, Rachel Brosnahan, Timothee Chalamet, Jessica Chastain i mnogi drugi. Međutim, ono što je zanimljivo jest činjenica da je Woody Allen uopće toliko dugo ostao na “vrhu”. Prisjetimo se, Allen ne samo da je optužen za seksualno zlostavljanje svoje biološke kćeri, nego je u javnosti otvorio brojna moralna pitanja kada je oženio svoju posvojenu kćerku Soon – Yi Previn.

Slikovni rezultat za woody allen and Soon - Yi Previn

Da je neko drugi bio povezan s navedenim djelima, vjerojatno bi bio “razapet” u javnosti. Allena je taj veliki javni linč nekako zaobišao. Zašto i kako?

Uspjeh u obrani javnog imidža Woodyja Allena počiva na nevjerovatnoj posvećenosti njegove publicistkinje Leslee Dart koja važi za jednu od najopakijih igračica u svijetu showbizz PR-a. Prije nekih godinu The Hollywood Reporter je objavio veliki tekst u kojem je autor secirao sve poteze moćne Dart koja se trgala rukama i nogama da njezin klijent ostane relativno neokaljan pod teškim optužbama za zlostavljanje. Dart je spinala, prijetila, otkazivala intervjue i zabranjivala pristup nepoželjnim novinarima. Zahvaljujući probitačnosti i neustrašivosti koju je iskazala u deset godina rada, Allen je bio PR-ovski neprobojna tvrđava, a isto je i s njenim ostalim klijentima poput Martina Scorcesea, braće Coen, Nicole Kidman, Francisa Forda Coppole i drugih.

Slikovni rezultat za Leslee Dart

Te 2014. godine kada je New York Times objavio prvo svjedočanstvo Dylan Farrow, portal The Wrap je objelodanio kako je Dart u manje od tri sata poslala četiri e-maila, koji su uključivali linkove koju su sadržavali različite varijacije priče Dylan Farrow i time pokušala dokazati kako priča nije istinita i krenula u borbu da obrani Allena. Dart je otišla korak dalje i angažirala grupu advokata i privatnih detektiva da istraže policajce koji uopće vode istragu protiv poznatog redatelja i na takav način prikupljala podatke potrebne za izgradnju medijske slike i plasiranje informacija. Tako je zahvaljujući svojim metodama i kontaktima koje je izgradila u svijetu tabloida, uspjela očuvati imidž Woodyja Allena svih ovih godina i držati njegovu karijeru na životu, plasirajući priče i kontrolirajući medije tako da najviše odgovaraju reputaciji njenog klijenta. Dart je jednostavno imala ono što sadrži najveću moć u današnjem svijetu, a to su informacije.

Cijeli koncept funkcioniranja manipulacije Leslee Dart obznanio je upravo sin Woodyja Allena – Ronan Farrow. Nekoliko je puta tokom godina ukazivao je na to kako neke “istine” nikada neće izaći na vidjelo, upravo zbog te simbiotske veze između publicista i novinara, kojima je bitnije imati one verzije priče koje će svima donijeti najviše koristi, zatim ekskluzive i kontakte, nego da obznane nešto što je istina, a od toga ne bi imali nikakve koristi. Dylan Farrow je prošle sedmice je dala intervju u kojem je ponovila optužbe na račun svog oca i krenula je lavina koju ni Dart više ne može zaustaviti.

Allenov posljednji film “A Rainy Day In New York” u kojem glumi Selena Gomez, neće se prikazivati na Amazonu, a svi veliki svjetski mediji pišu o sramotnom kraju jedne velike karijere. Iako iz Allenovog tima i dalje stižu priopćenja kako se ovdje radi o malicioznom pokušaju Mije Farrow da mu zagorča život i osveti se preko Dylan radi braka sa Soon-Yi, svijet više ne vjeruje niti jednu riječ. Leslee Dart je spinala koliko je mogla, a Allenu ostaje samo da ispiše ček advokatskom timu, prenosi buro247.hr.

Pročitajte još