Paradajz u službi ljepote

Piše: Redakcija

Očistite i tonirajte kožu

Napravite masku od paradajza i avokada. Kada smjesa postane glatka, nanesite je na lice i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. S obzirom da je paradajz kiseo, prvo testirajte na malom dijelu kože kako ne biste dobili neželjenu reakciju. Paradajz dubinski čisti kožu od nečistoće, dok avokado vraća vlagu. Isperite mlakom vodom i obrišite suhim peškirom.

Smanjuje pore

Kašiku svježeg soka od paradajza pomiješajte s dvije kapi soka od limete. Vaticom nanesite masku na lice i to kružnim pokretima prema gore. Nakon otprilike 10 minuta isperite hladnom vodom.

Uklanja akne i mitesere

Paradajz ima dovoljno snažnu kiselinu da očisti lice od prištića i mrlja na koži. Jednostavno nanesite smjesu od paradajza na problematična područja i držite je 30 minuta svaki dan, a potom isperite. Budete li dosljedni u tome više od dvije sedmice, primijetit ćete znatno smanjenje akni.

Rješava problem masne kože

Vitamini C i A, kao i aminokiseline, poznati su po svojim svojstvima da minimaliziraju ulja i masnoće. Ne zaboravite nanijeti hidratantnu kremu odmah nakon čišćenja.

Liječi opekotine od sunca

Ublažite opekotine tako što ćete na kožu nanijeti hladnu mješavinu paradajza i jogurta.

Neka vam ten sjaji

U sok od paradajza dodajte meda dok ne dobijete gustu smjesu. Utrljajte masku na lice, pustite je da odradi svoj posao 15-ak minuta, a potom isperite.

Rješava problem suhe kose i smanjuje svrbež vlasišta

Nakon što ste šamponom oprali kosu kosu, prelijte je sokom od paradajza i ostavite da djeluje pet minuta. Isperite hladnom vodom.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti