Za šta sve služi obična so

Piše: Redakcija

Sprečava voće i povrće da potamne

Voće i povrće uronite u blago zasoljenu vodu dok ih pripremate za kuhanje kako biste spriječili da potamne. Klasičan primjer: kad gulite puno krompira, već oguljene stavite u posudu sa slanom vodom kako ne bi potamnjeli dok očistite ostatak.

Piling i dezodorans

So, posebno morska, je odlična za piling kože. Možete je koristiti i kao miris imate li problema s neugodnim mirisom ruku ili nogu. Trljajte ih solju kako biste maknuli mrtve ćelije, nakon čega će ostati samo glatka koža na rukama i nogama. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja. Naprimjer eterično ulje limuna djelovat će kao energetski poticaj, dok lavanda smiruje.

Ublažava ubode insekata

Ubodi pčela, komaraca i još mnogih insekata svrbe i stvaraju nelagodu. Namočite krpu u slanoj vodi i stavite na mjesto uboda kao oblog. Osvježit će kožu i ublažiti iritaciju.

Oralna njega

Kombinacijom soli i sode bikarbone dobit ćete organsku pastu za zube. Slanom vodom možete ispirati grlo kako biste ublažili ranice, te održali svježi dah.

Drži vatru pod kontrolom

So ili sodu bikarbonu držite pored šporeta kako biste ugasili plamen ako vam ulje kapne na vatru. Ne gasite vatru koja je izazvana kapanjem masti vodom jer će prskati okolo i proširiti plamen.

Ribanje

Jednako kao što je dobra za piling, tako je dobra i za uklanjanje kamenca na umivaoniku, kadi, sudoperu, te tvrdokornih mrlja s lonaca i posuđa. Smjesa soli i vode, te mali fizički napor daleko će vas odvesti kad je riječ o čišćenju masnoća, mrlja i zapečenih ostataka hrane. Bit ćete iznenađeni koliko stvari možete očistiti solju.

Uklanja mrlje

So je izvrsno sredstvo za uklanjanje mrlja. Namočite li zamrljanu tkaninu (pa čak i zavjese ili tepih) hladnom slanom vodom, budite sigurni da će i najtvrdokornije mrlje nestati. Djeluje i na mrlje od krvi ili vina koje je inače jako teško sanirati. Uklonit će i neugodan miris znoja koji se uvukao u odjeću. U deterdžent dodajte malo soli kako bi odjeća bila svježija i svjetlija. Tako ćete smanjiti i stvaranje sapunice u mašini za veš, što je dobro ako imate tvrdu vodu koja stvara kamenac.

Smrad iz odvoda

Neugodan miris širi se iz odvoda u sudoperu ili umivaoniku? Ulijte u odvod slanu vodu i neki mirisi će nestati. Ako to nije dovoljno, u odvod ulijte ključalu slanu vodu. Ako ni to ne pomogne, zovite vodoinstalatera.

Uklanja mrlje s namještaja

Bijeli krugovi na drvenom namještaju nastaju kad stavite toplo jelo ili piće bez podloška i užasno izgledaju. No, napravite li mješavinu soli i vode, možete ih ukloniti te potom nanijeti sredstvo za poliranje namještaja kako biste vratili sjaj.

Spužvice

Tokom vremena i korištenja spužvice znaju imati jako neugodan miris. No, možete je spasiti. Preko noći je ostavite u slanoj vodi. Ujutro je iscijedite i bit će kao nova i bez neugodnih mirisa.

Brani od poledice

So snižava tačku zaleđivanja vode, pa je jako korisna tokom zime za posipanje puta ili vjetrobranskih stakala na automobilu. Ipak, kad je posipanje puta u pitanju, treba biti oprezan jer previše soli može zagaditi tlo i stvoriti probleme biljkama.

Čuva sir od plijesni

Namočite ubrus u slanoj vodi te ga omotajte oko sira kako biste spriječili stvaranje plijesni. To je tehnika koju koriste proizvođači sireva diljem svijeta.

Održava boje

Perete li nove peškire, posteljinu ili odjeću, u prvih nekoliko pranja dodajte četvrtinu šoljice soli kako tkanina ne bi puštala boju. Dodatni bonus je taj što će još dugo nakon što prestanete dodavati so boja ostati postojana.

Vraća sjaj pegli

Dno pegle se s vremenom može zaprljati, što znači da ćete mrlje prenijeti na tkanine koje peglate. So stavite na papir i prijeđite peglom preko njega. Zbog topline so će “dignuti” mrlje, a ostat će samo čisto i blistavo dno pegle.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti