Oscar: Najzanimljiviji momenti sa dodjela najvećeg priznanja filmu

Piše: Redakcija
Oscar, najveće priznanje u filmskom svijetu, proslavit će u subotu 90. rođendan. Od 1929., taj glamurozni događaj privlači pozornost ljubitelja filma širom svijeta. Devedeseta dodjela nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti dodijelit će se u Hollywoodu.

Slijede zanimljivi podaci iz posljednjih 90 godina:

1929. – Prva dodjela Oscara održana je 16. maja 1929. u hotelu Roosevelt u Hollywoodu, a vodio ju je glumac Douglas Fairbanks Jr. Tada je jedini put nagradu za najbolji film dobio nijemi film, romansa iz Prvoga svjetskog rata “Krila”.

Slikovni rezultat za Douglas Fairbanks Jr.hosting oscars

1939. – Akademija nagradu počinje službeno zvati Oscar. Nepotvrđena priča kaže da se imena dosjetila knjižničarka na Akademiji, Margaret Herrick koju je zlatni kipić podsjetio na njenog ujaka Oscara.

1940. – Hattie McDaniel prva je crnkinja dobitnica Oscara za glumu. One je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu “Prohujalo s vihorom”. Na dodjeli je morala sjediti za izdvojenim stolom. Prošla je 51 godina dok i druga crnkinja nije dobila Oscara na glumu. Riječ je o Whoopi Goldberg za sporednu ulogu u filmu “Duh”.

Slikovni rezultat za Hattie McDaniel

1953. – Oscari su se prvi put prenosili na TV-u. Voditelj Bob Hope tada je rekao: – Nije li divno što će ove glamurozne zvijezde večeras biti u vašim domovima?.

1963. – Sidney Poitier postao je prvi crnac dobitnik Oscara za glumu, za ulogu u filmu “Ljiljani u polju”.

Slikovni rezultat za Sidney Poitier

1968. – Dodjela Oscara odgođena je na dva dana zbog ubistva Martina Luthera Kinga. 4. aprila.

1969. – Prvi i jedini put da je akademija dodijelila dvije nagrade za najbolju glumicu. Katherine Hepburn dobila je Oscara za “Zimu jednog lava”, a Barbara Streisand za “Smiješnu djevojku”.

1973. – Marlon Brando osvojio je nagradu za najboljeg glumca kao Vito Corleone u “Kumu”, ali je bojkotirao dodjelu nezadovoljan time kako se u filmovima i na televiziji prikazuju Indijanci. Sacheen Littlefeather, indijanski aktivist, pojavio se na pozornici u tradicionalnoj odjeći Apaša, ali je odbio primiti zlatni kipić.

Slikovni rezultat za Marlon Brando

2002. – Halle Berry postala je, i još uvijek je, jedina crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Nagradu je posvetila “svim bezimenim crnkinjama koje su dobile šansu jer su im vrata od večeras otvorena”.

Povezana slika

2003. – “Gospodar prstena: Povratak kralja” pobijedio je u svim kategorijama u kojima je bio nominiran. Treći je film u historiji koji je osvojio 11 Oskara, uz “Titanik” iz 1997. i “Ben Hura” iz 1959. Iste je godine Roman Polanski osvojio Oscara za najboljeg redatelja za film o holokaustu “Pijanist”, ali nije mogao doći na svečanost u Los Angelesu jer ga je SAD tražio zbog silovanja maloljetnice 1977. Publika je odgovorila ustajanjem i dugotrajnim pljeskom.

2009. – Kathryn Bigelow postala je prva žena koja je osvojila Oscara za najboljeg redatelja za ulogu u filmu “Narednik James”.

Povezana slika

2013. Jennifer Lawrence spotaknula se i pala kad se penjala na pozornicu kako bi primila kipić za najbolju glumicu u filmu “U dobru i u zlu”. Publika ju je dočekala ovacijama, na što se Lawrence našalila da “plješću samo zato što je pala”.

2016. – Drugu godinu zaredom, svi nominirani u 20 kategorija bili su bijelci, što je izazvalo kritike i kampanju na društvenim mrežama #OscarsSoWhite. Akademija je reagirala objavom plana po kojemu će povećati broj žena i pripadnika manjina među svojim članovima.

2017. – “Mjesečina” je postao prvi najbolji film u kojem glume samo crnci, ali je zbog zamjene omotnica nagrada najprije dodijeljena mjuziklu “La La Land”, piše Hina.

Povezana slika

Pročitajte još